Tukholmassa vietettiin Pridea viime viikolla. Kuningaskunnan pääkaunpungin pridekulkue on suurin Suomea lähinnä oleva. Lauantain kulkueeseen osallistui 50 000 marssijaa – siis puolet vähemmän kuin Helsingin kulkueessa marssi. Tukholmassa tosin Pride on suuri kansanhuvi ja sitä seurasikin katujen varsilla katuja ylittävillä silloilla puoli miljoonaa, joista osa sitten liittyi mukaan kulkueen ohittaessa.

Priden alla oikeistopopulistisen ruotsidemokraattien riveistä oli väitetty prideliikeen kannattavan lasten seksuaalista hyväksikäyttöä. Jo ikävän tutuksi tullut homovihamielistä retoriikkaa, jota kuullaan nykyään kaikkialla Yhdysvalloista Suomeen. Puheita kommentoi tuoreeltaan pääministeri Ulf Kristersson todeten ne groteskeiksi, törkeiksi ja mahdottomiksi hyväksyä. ”Ihmisiä ei voi loukata tuollaisilla valheellisilla syytöksillä” .

Pääministeri marssi kulkueessa.

Ennen kulkuetta, perjantai-iltana, tehtiin historiaa, kun pääministerin virka-asunnolla järjestettiin pridetapaaminen ensimmäistä kertaa. Sosiaalisessa mediassa siitä puhkesi kuitenkin kriitikkojen myrsky. Syynä hallituksen yhteistyö ruotsidemokraattien kanssa sekä se, että hallitus ei ole saanut sopua sukupuoli-identiteettilaista eikä ole esittänyt eheytysterapian kriminalisointia. Kutsuttujen hlbt-vieraiden olisi siksi pitänyt boikotoida tapahtumaa. Kutsuttuina oli RFSL:n (vrt. Seta), Priden, Regnbågsfondenin ja QX:n toimituksen edustajia.

Ruotsin pääministerin virka-asunnon, Sagerska husetin, parvekkeet oli koristeltu pridelipuin. Siellä järjestetty tapaaminen aiheutti kritiikkiä, sillä kaikkia ei ollut kutsuttu.

Aurinkonpaisteessa kulkeneessa kulkueessa nähtiin koko kansan kirjo. Erityisesti poliisin ja puolustusvoimien suuret osastot liikuttavat, sillä niitä ei ole meillä nähty.

Koskettava oli myös sotaa vastustavien venäläisten osasto. Myös Ukraina näkyi.

Alla poimintoja QX.se -puolella julkaistuista kuvista, sekä upea video kulkueesta. Kuvat Jonas Norén, Kulkue-video Stefan Fors .

 

 

Stureplanilla massat tanssivat QX:n rekan tahtiin.

QX oli perinteisesti mukana kulkueessa suurella rekalla ja massiivisella äänentoistolla vetäen perässään tuhansien tanssijoiden joukkoa, kuten toiselta videolta näkyy.

 

Tukholma Pride 2023 kulkueessa oli mukana suuri puolustusvoimien blokki.