Halutaan söpöjä ja kauniita nuorukaisia valokuviin. Näin ilmoittaa salaperäinen wahlfors-nimimerkki Qruiser.comin profiilissaan. Valokuvissa on muutama wahlforsin vesileimalla merkitty kuva, joissa poseeraavat rohkeasti kauniit ja virheettömät nuoret miehet. Mistä on kyse?

 

 

Wahlfors nimimerkki kätkee taakseen nuoren suomalaisen ammattikuvaajan. Hän haluaa projektinaan kuvata miesvartaloita. Hän toimii nimimerkin suojassa, koska ei halua projektin vaarantavan toimeentuloaan valokuvaajana.

Mitä wahlfors pelkää, valtaväestön vai homoyhteisön reaktioita?

Wahlfors epäilee, että valtaväestö ei osaisi arvostaa sisältöä vaan viittaisi kintaalla koko touhulle. Homoyhteisön puolella hän uskoo ajattelun  olevan avoimempaa. Homomiehet osaavat arvostaa ja ihastella kehon estetiikkaa. Homoyhteisöstä nouseva kritiikki liittyisi todennäköisesti ennemmin itse kuvaamiseen. Kyseessä katsottaisiin olevan mukavalokuvaaminen

– Epäiltäisiin, että Ihan varmasti joku vanha setä läähättää naama kuolassa kiinteitä runkoja. Sellaisesta ei kuitenkaan ole kyse – enkä muuten myöskään ole vanha setä.

Nimimerkkii takaa työrauhan. Kritiikki ei tavoita ja sähköpostilaatikko ei täyty turhasta postista.

– Pääsyy nimimerkkiin on kuitenkin se, etten saa henkilönä minkäänlaista pornokuvaajan leimaa”koska en sellainen ole.  Päivätyökseni otan valokuvia yritys- ja yksityisasiakkaiden tarpeisiin. Nimimerkki suojaa osittain myös kuvattavia.

Kuviinsa Wahlfors haluaa nuoria hyvännäköisiä miehiä.

– Aihe kiinnostaa itseäni, joten sitä kuvaa tietysti mieluiten. Loppupeleissä kyse ei ole kuitenkaan siitä mitä haluan kuvata, vaan siitä mitä haluan kuvillani tuoda esille tai kertoa – nuoret kundit ovat upeita sekä sisäisesti että ulkoisesti. Heidän kuvaaminen on myös henkireikä työkiireiden vastapainona.

– Parikymppiset kundit näyttävät siltä, ettei elämä ole vielä ehtinyt karkaista ja kovettaa, ollaan haavoittuvaisia ja herkkiä. Vaikka ollaan upeita kuin veistokset, niin silti tunne-elämässä kuohuu, varmuutta ja epävarmuutta samassa paketissa.

– Jotkut haluavat esitellä itseään, toiset taas haluaa hyväksyntää – jotkut pelkästään hyviä kuvia itsestään.

Deittisovellukset ja deittisivut kuten Qruiser, ovat täynnä miesten paljastavia omakuvia. Pelkästään kännykässä toimivat appsit kuten Grindr ovat tehneet seuranhaun helpoksi ja kuvakeskeiseksi. Tuoko ammattilaisen ottama eroottinen valokuva jotain lisäarvoa?

– Todennäköistä on, että kun kuvaaja osaa asiansa, kuva on sisällöllisesti ja teknisesti parempi, sanoisin jopa näyttävämpi – ainakin miellyttävämpi katsella. Hyvä kuva ei synny vahingossa, se on ihan oikeasti silmää miellyttävä tai eroottinen, eikä epäeroottinen kuten monet ”räpsyt”.

– Kyllä siitä kullistakin saa todella hyvän näköisen kun tietää miten kuvata ja valaista – jos ei tiedä mitä tekee, voi lopputulos olla jotain todella epäkiinnostavaa.

Kun valokuvaaja ehdottaa alastonkuvia voi moinen mielenkiinto herätää kuvattavassa ristiriitaisia tunteita.

– Ensin ollaan usein epäileväisiä, kysytään, että miksi juuri minua halutaan kuvata. Heti perään huolestutaan siitä, mitä kuville tapahtuu tai lähtevätkö ne leviämään. Nämä toistuvat melkein kuvattavasta riippumatta.

Ammattikuvaajaa sitoo laki. Käytännössä jokainen kuvattava lasketaan asiakassuhteeksi, siinä ei paljon kannata kuvaajan hölmöillä. Wahlforsin Qruiser-profiilissahan on esillä ainoastaan niitä kuvia joiden esittelemiseen olen saanut luvan, ei muita.

Wahlforsiin saa yhteyden hänen Qruiser-profiilinsa kautta ja sitä kautta voi kysellä tai sopia kuvauksista.

Paljonko yksi alastonkuva maksaa?

– Jos kyse on ihan työtehtävästä, tilatusta kuvauksesta, puhutaan noin 150-250€:n keikasta. Kuvattavalle jää silloin käteen sekä valmiit web-kuvat, että isot full resolutio -kuvat. Kuvaukset voi tehdä missä vaan, kotona, studiossa tai vaikka ulkona.

– Joskus on itselläni tarve päivitellä portfoliota uusilla kuvilla, silloin kyselen mielenkiintoisia kundeja kuvattavaksi, sellaisessa tapauksessa kuvaus ei maksa mitään. Tosin silloin kuvattava ei myöskään saa itselleen kuin webbikuvat vaikkapa qruiser-profiiliin laitettavaksi. Tämän tyyppisissä kuvauksissa kuvia tulee myös Qruiser-profiiliin esittelemään käden jälkeä, nettiportfolio sekin.

Kuvat: Jan-Erik Wahlfors