Peter Greenawayn ohjaama Eisenstein in Guanajuato nähdään elokuvateattereissa 4.9.2015. Työ on kunnianosoitus neuvostoliittolaiselle ohjaaja Sergei Eisensteinille.

Elokuvassa Eisenstein matkaa vuonna 1931 Meksikoon kuvaamaan uutta elokuvaansa. Kotimaansa painostama Eisenstein tutustuu Meksikon Guanajuatossa täysin uuteen kulttuuriin ja sen tapaan käsitellä kuolemaa, ja alkaa pian nähdä kotimaansa ja Stalinin hallinnon uudessa valossa.

Kuvakaappaus trailerista, Vimeo.

Meksikossa Eisenstein rakastuu paikalliseen oppaaseensa, naimisissa olevaan mieheen. He viettävät yhdessä kymmenen nautinnollista päivää, joiden aikana ristiriitaisten ja tukahdutettujen tunteiden kanssa painiskeleva Eisenstein menettää neitsyytensä ja kokee elämänsä tärkeimmän heräämisen. Elokuvan pääosaa esittää suomalainen Elmer Bäck.

Suomen kuvalehden haastattelussa Greenaway kertoo, että klassikkoelokuva Panssarilaiva Potemkinin ja muiden mestariteostensa vuoksi Eisenstein on kuvataiteiden historiassa mestari Leonardo da vincin rinnalla. Eisenstein oli ohjaaja, käsikirjoittaja ja leikkaaja, joka kehitti elokuvakerrontaa.

Bäckin lisäksi elokuvan osatuottajana oli Liisa Penttilä ja kuvauksia tehtiin myös Suomessa.

Venäjältä arvostettu ohjaaja Greenaway ei saanut käyttöönsä edes Eisensteinin arkistofilmejä, koska Putinin hallinto on homoja vastaan. Elokuvaa ei myöskään levitetä Venäjällä. Ei vaikka Greenawayn Kokki, varas, vaimo, rakastaja oli Venäjällä valtava menestys.

Eisenstein in Guanajuato Finnkinon teattereissa 4.9.2015 alkaen.

Lähteet: Bufo.fi Suomen kuvalehti

Katso traileri Vimeosta, tai tästä linkistä.