Taidehistoroitsijan mukaan Mona Lisan kuuluisa hymy on perua teoksen maalanneen Leonardo da Vincin homorakastajalta.

Pariisin Louvressa esillä olevaa teosta on tutkittu infrapuna-analyysillä, jotta maailman yhdestä tunnetuimmasta maalauksesta saataisin selville mahdollisimman paljon.

Tutkimustensa perusteella Silvano Vincenti uskoo, että maalauksessa on yhdistetty kahden henkilön kasvonpiirteitä: rikkaan kauppiaan vaimon Lisa Gherardinin ja da Vincin harjoittelija Gian Giacomo Caprotti, jota taitelija kutsui nimellä Salai, tai Pikku Paholainen.

– Mona Lisa on androgyyni – puoliksi mies ja puoliksi nainen, tutkija kertoi The Telegraphille. Hän selitti, että hän tutki muita Salaihin perustuvia maalauksia ja löysi merkittäviä yhtäläisyyksiä.

– Sen huomaa erityisesti Mona Lisan nenästä, otasta ja hymystä. Olemme löytäneet vastauksen kysymykseen, joka on jakanut tutkijoita vuosikaudet. Keneen Mona Lisa perustuu?

Vincetin johtopäätökset on luonnollisesti kyseenalaistettu. Johtava da Vinci asiantuntija Martin Kemp toteaa väitteiden olevan ”sekoitus tunnettua, puolitunnettua ja täyttä mielikuvitusta”. Kemp totesi, että Salain ulkonäöstä tiedetään hyvin vähän.

Mona Lisan arvoituksellisuus säilyy.

Lähde: The Telegraph