Taidekoti Kirpilä on lääkäri Juhani Kirpilän (1931–1988) Suomen Kulttuurirahastolle lahjoittama koti, jossa on esillä hänen keräämänsä suomalaisen taiteen kokoelma. Avaran töölöläiskodin viehättävässä miljöössä voi tutustua tunnettujen taiteilijoiden teoksiin 1880-luvulta aina 1970-luvulle asti. Taidekokoelma on yksi maamme merkittävimmistä.

Queer-opastuksilla Kirpilän taidekokoelman teoksia tarkastellaan uusista, heteronormatiivisia perinteitä rikkovista näkökulmista. Sateenkaaren väriseen luentaan opastuksilla johdattelee Taidekoti Kirpilän opas, FM Karoliina Arola. Teeman mukaisesti esimerkiksi maalauksista voidaan kertoa suullisesti levinneitä tarinoita, jotka ovat liittyneet tekoaikana kiellettyyn elämäntyyliin. Taidehistorian dosentti Juha-Heikki Tihinen on kouluttanut museon henkilökuntaa teemaan.

Juhani Kirpilä ja hänen puolisonsa antiikkikauppias Karl Rosenqvist olivat aktiivisia hahmoja Helsingin homopiireissä ja he tapasivat pitää suuria juhlia ja illalliskutsuja. Monenlaisille kertomuksille löytyykin vahva perusta.

Taidekoti osallistuu queer-opastuksilla Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hankkeeseen. Ensimmäinen queer-opastus viime sunnuntaina oli valtaisa menestys ja tungosta riitti. Queer-opastuksia onkin tulossa lisää. Seuraavat ovat maaliskuun 19. päivä ja huhtikuun 2. päivä. Taidekoti Kirpilä on toki muutenkin avoinna keskiviikkoisin ja sunnuntaisin.