Jarkko Valtee ja Osku Heiskanen ovat ShoWhat, drag-duo joka marraskuussa aloittaa ennennäkemättömän suuren ShoWhat – 20 vuotta tähtinä -kiertueen juhlistaakseen 20 vuottaan Suomen drag-aatelisina.

Kiertueella Jarkko ja Osku on nähty ennnekin. Mutta millainen kiertue nyt on tulossa, QX tavoitti dragit kiertueenvalmistelukiireiden keskeltä.

Kuinka monta keikkaa tähän kiertueeseen kuuluu? 

ShoWhatin 20 vuotiskiertue käynnistyy 9.11. Mikkelistä ja jatkaa siitä 11 kaupungin kautta päättyen Lahden Sibeliustalolle 15.12. Koko kiertue sisältää yhteensä 22 show’ta. Helsingin Aleksanterin teatteri täytetään parhaimpana pikkujoulukautena 10 kertaa. Juhlakiertue on ShoWhatin tähän mennessä suurin, mukana kiertää rekallinen tekniikkaa, vaatteita, peruukkeja ja glamouria. Show’ssa on yli sata vaatteenvaihtoa.

Miten showhun on tällä kertaa panostettu?

Kiertueella on mukana show’ta varten suunniteltu lava ja tekniikka eli esitys on samanlainen kaikille paikkakunnilla. Tanssijat ovat harjoitelleet askeleita jo syyskuun alusta alkaen. Vaatteita ompelee tällä hetkellä kolme ompelimoa. Jarkon tietokone käy kuumana taustavideoiden valmistuessa. Viimeiset hiomiset esityksen päivittämiseksi tapahtuivat vielä lokakuun alussa. Kiertueen kenraaliharjoitus toteutetaan täydellisenä marraskuun alussa, jolloin lava ja tekniikka rakennetaan harjoitushalliin ja show läpikäydään niin kuin se tulee esityksissä menemään.

Mitä tämä kaikki maksaa, millainen budjetti teillä on? 

Tietysti näin valtava kiertue maksaa, pelkästään salien vuokrista ja tekniikasta kustannuksista kertyy iso summa. Kokonaisbudjetti menee yli 300 000 euron, mutta niinhän se vaan on, että 20 vuotta täytetään vain kerran ja sitä pitää juhlia komeasti!

Montaako katsojaa odotatte kaikkiaan?

Esiintymispaikat ovat tavallista isompia, mainittakoon vaikka Turun Logomo. Lipunmyynti on lähtenyt hyvin liikkeelle ja osa kaupungeista on jo loppuunmyyty. Kiertueen loputtua on meillä yli 15000 juhlashow’n nähnyttä katsojaa.

Mitä sellaista on tällä kertaa mukana, mitä ei vielä ennen ole nähty?

Esitykseen otetaan mukaan ne uusimmat ja puhutuimmat artistit kotimaiselta ja ulkomaiselta tähtitaivaalta. Samoin tonttujoukkueemme (=lue StepUpin miestanssijat) on uudistunut uusilla kasvoilla. Tällaista kattausta ei ole ennen maassamme nähty.

Mikä on dragin tulevaisuus Suomessa?

Buumi on tällä hetkellä valtava. Ru Paul’s Drag Race on varmasti vaikuttanut tähän suuresti ja ilolla heitä saamme myös Suomeen esiintymään. Meillä kasvaa selvästi uusi sukupolvi uusia tekijöitä, joita mielellämme seuraamme.

QX haastatteli Jarkkoa ja Oskua viimeksi viisi vuotta sitten 15 vuoden rajapyykin kohdalla, haastattelun voit lukea alta. Oheisessa videossa Jarkko kertoo syksyn kiertueesta.

Internet ei unohda ja sieltää löytyy tällaisia hetkiä Showhatin historiasta.

Liput ShoWhat – 20 vuotta tähtinä -kiertueelle ovat myynnissä, katso tarkemmat tiedot ShoWhatin sivulta.