Onnea Jonas, peniskirjasi ”Human Behind The Penis” sai kehuja Euroopan suurimmassa gaylehdessä Attitudessa kokonaisen sivun mitalla, miltä se tuntuu?

– Tuntuu upealta, että se löysi tiensä Eurooppaan ja todellakin maailmalle. Attituden oli ensimmäisiä gaylehtiä, joita luin nuorena haparoivana homona Luleåssa. Ostin sen aina salaa paikallisesta kioskista. Minä löysin heidät ensin ja nyt he ovat löytäneet minut (nauraa).

Lähteekö Iso-Britanniaan nyt suuri lasti kirjaa?

– Todellakin toivon niin. Attitude tosiaan on Euroopan suurin gaylehti, joten uskon, että jutun myötä kysyntä kasvaa. Brexit on aiheuttanut tilaamiselle hidasteita, toimitusaika on pidempi ja tulleja peritään. Mutta toivon, että jutun myötä, jokin brittiläisistä kirjakaupoista ottaa kirjan myyntiin.

Millainen on ollut vastaanotto kotona Ruotsissa?

– Uskomattoman hyvä. Tähän asti on ollut vaikeaa päästä esiin ruotsalaisessa mediassa ja luulen, että se valitettavasti johtuu siitä, että kirjan tekstiosuuksia ei ole vaivauduttu lukemaan eikä uskalleta aloittaa keskustelua miehisestä sukupuolielimestä. Mutta kirjan lukeneilta on tullut positiivista palautetta. Olen saanut postia äideiltä, jotka ovat ostaneet kirjan pojilleen. Yksi nainen tilasi kirjan kaikille ystävättärilleen ja antoi sen heille goodiebagissa 50-vuotisjuhlissaan. Yksi Ruotsin yliopistoista käyttää sitä sukupuolentutkimuksessa ja kirjan maine on kantanut miehille Puolaan, Valko-Venäjälle ja Uuteen-Seelantiin. Se on otettu myös Tukholman kaupunginkirjaston valikoimaan, joten sen voi lainata, mutta suosion takia jono on pitkä.

Onko joku kysellyt kenelle mikin penis kuuluu?

– Etenkin kirjassa olevat miehet, jotka eivät ole olleet varmoja, mikä penis on heidän omansa (nauraa). Olen kuvannut useimmat miehet kuvakulmasta, josta he itse eivät ole tottuneet penistään näkemään (ellei satu olemaan erittäin taipuisa), joten ymmärrän kyllä.

– Sekä miehiltä että naisilta on tullut myös kyselyitä, että voisiko sen sivun XX kundin puhelinnumeron saada.

Oletko saanut jotain muuta kommenttia tai reaktioita, joista haluaisit kertoa?

– Voin kertoa yhdestä tytöstä, joka otti yhteyttä ja mietti pitääkö paikkansa, että hänen poikakaverinsa on mukana kirjassa. Tai yhdestä kundista, joka kutsui ystävänsä illalliselle ja laittoi kirjan kiertämään ympäri pöytää ja tarjoili jälkiruoan vasta, kun hänen vieraansa olivat löytäneet illan isännän kullin kirjasta.

– Moni katuu ettei tullut mukaan. Kirjan teko ja kaikkien 109 miehen kuvaaminen vei viisi vuotta, joten mahdollisuuksia osallistua on kyllä ollut. Olemme monta kertaa Markusten (kustantamo Tallbergin Markus ja pr-henkilö Markus) kanssa nauraneet ”kullikokouksille”, ”kulli-ideoille”, ”kullidokumentille” ja ”kullikuville” tämän matkan aikana.

Voin kertoa sinulle, että kirjasi on tällä hetkellä QX-Shopin myydyin.

– QX on paras! Uskon, että te olette myyneet eniten kappeleita kaikista jälleenmyyjistä. Paitsi saksalaiset ovat pahempia. Saksalaiset homot rakastavat Human Behind The Penis  ja se menestyy todella hyvin Saksassa. Miksiköhän?

Mitä seuraavaksi tapahtuu?

– Ensimmäinen painos on myyty loppuun, uusi painos on tulossa. Painamme myös lisää lasinalusia kulleilla, niitä on pian tulossa. Jouluksi on tulossa kullipeli ottamillani kuvilla. Oikeiden kullien yhdistäminen gay-ystävien kanssa voi olla melkoisen kiva tapa viettää juhlapyhiä.

Tilaa kirja tästä.