Kolmen eri viihdyttäjän kohtaama toiminta kertoo, että erilaisia ajatuksia siedetään yhä vähemmän ja ne halutaan kitkeä pois, vaikka väkivalloin.

Dave Chappelle

Aseistettu mies hyökkäsi koomikko Dave Chappellen kimppuun tämän esiintyessa Los Angelesissa Hollywood Bowl Areenalla toukokuun alussa.

Lavalle hyökkäsi 23-vuotias värillinen mies, joka kertoi myöhemmin poliisille olevansa biseksuaali. Hän kertoi hyökkänneensä koomikon kimppuun, koska piti tämän esitystä ”triggeröivänä” eli se oli mennyt liikaa tunteisiin, kirjoittaa NBC News. Hän kertoi myös olleensa aiemmin koditon ja yksinhuoltajaisä.

– Olen identiteetiltäni biseksuaali … ja halusin hänen tietävän että hänen sanomisensa oli triggeröviää.

– Halusin hänen tietävän, että seuraavalla kerralla hänen pitäisi harkita esityksensä käymistä läpi etukäteen ihmisten kanssa, joihin se voi vaikuttaa.

Kyseessä oli osa Netflixin tapahtumaa. Hyökkääjä hermostui Chappellen alkaessa puhua ristiriidoista, joita on noussut hänen transsukupuolisia ja kodittomia koskevista vitseistään. Hyökkääjän sai ryntäämään lavalle kuitenkin tapahtuman toisen esiintyjä pedofilia-vitsailu. Hän hyökkäsi lavalta juuri poistumassa olleen Chappellen kimppuun.

Hyökkääjän käsiase oli jäljennös, mutta siinä oli veitsenterä.

Chappelle ei loukkaantunut hyökkäyksestä, mutta hyökkääjä valitti saaneensa vammoja kiinniotossa.

Netflixin koomikkotähti Chappelle puolusti kaksi vuotta sitten transfobiasta kritisoitua kirjailija JK Rowlingia ja totesi kuuluvansa team Terfiin (sic). Hän sanoi myös, että ”transnaisten genitaalit eivät ole ”aivan sitä mitä se on”. Chappelle puolusti myös hiv-positiivisia mollannutta räppäri DaBabya.

Chappellen puheet aiheuttivat boikottimielialaa ja -toimia streamingjätin henkilökunnassa, mutta yritys ei taipunut painostukseen, vaan ilmoitti tilaavansa tältä lisää sisältöjä.

Dave Chappelle on "team Terf".

Ricky Gervais

Ricky Gervais on brittikoomikko, jonka osa voi muistaa esimerkiksi Netflixin draamakomediasta After Life sekä ohjelmastaan SuperNature. Ajankohtaisella kiertueellaankaan hän ei kaihda aiheita, jotka nykyaikana olisi jomman kumman ääripään mielestä syytä jättää pois; uskonto, kulttuuri, woke ja mm. Hitler, vähemmistöjä säästämättä.

Gervais on saanut työnsä vuoksi kritiikin lisäksi tappouhkauksia ja on joutunut panostamaan lisää kiertueensa turvatoimiin, kirjoitti Iltalehti kesäkuussa.

Myös hyökkäys kollega Chappellea kohtaan on vaikuttanut turvatoimien lisäämiseen.

Ricky Gervais

Howard Donald

Howard Donald, yksi Take Thatin jäsenistä pyysi kuukausi sitten anteeksi tykkäyksiään sosiaalisessa mediassa. Hän oli muiden muassa tykännyt päivityksistä, joissa todettiin ”sukupuolia olevan vain kaksi”, että transnaisilla ei voi olla kuukautisia ja, että Disneyn pitäisi kärsiä taloudellista haittaa Pridejen tukemisestaan. Hän oli myös tykännyt woke-vastaisen kanavan sisällöstä. Donaldin ei-toivuttu Twitter-käyttäytyminen nousi esiin kun transsukupuolinen tv-tähti India Willoughby esitteli kuvakaappaukset niistä.

Kun tieto popparin tykkäyksistä tavoitti Nottingham Priden järjestäjät, he peruuttuvat Donaldin konsertin.

Pian Donald esitti anteeksipyyntönsä. Hän kutsui tekojaan valtavaksi virheeksi ja totesi hänellä olevan vielä paljon opittavaa.

– Olen todella pettynyt itseeni ja pahoillani kaikesta sivistymättömällä toiminnallani aiheuttamasta pahasta, Donald kertoi Guardianin mukaan.