Kirsi Marie Liimataisen kirjoittamana ja ohjaama Kotiinpaluu saa 7 esitystä Kansallisteatterin Omapohjassa 6.-16.9.2023. Viime vuonna esitys nähtiin KokoTeatterissa ja Tampereella.

Liimatainen on tamperelainen ja ollut 80-luvun lopulla järjestämässä Tampereella leimareita, naisten bileitä ja vastaavia. Näytelmä on myös osittain omakohtainen.

”Kotiinpaluu” kertoo neljissäkymmenissä olevasta naisparista, joka palaa kotikyläänsä vain törmätäkseen yhteisön ennakkoluuloihin.

Jannika (Johanna Kokko) on työskennellyt valokuvaajana ulkomailla. Raskas työ humanitäärisissä kriisikohteissa on vaatinut veronsa ja unelmissa siintää rauhaisa elämä maaseudulla. Jannika ostaa talon kotikonnuiltaan ja asettuu sinne avopuolisonsa Mirjamin (Marjaana Maijala) kanssa. Kotiinpaluu ei suju kuitenkaan ongelmitta, vaikka Jannikan äiti (Eila Halonen) tekeekin tilanteessa voitavansa. Kyläläisten käsityksissä vaikuttavat ikiaikaiset asenteet ja naisiin suhtaudutaan syrjivästi. Vain naapuritalon vanhapoika, eläköitynyt uskonnonopettaja (Jouko Puolanto) tarjoaa auliisti apuaan ja vierailee heidän luonaan päivittäin. Kun Jannika torjuu naapurin kosinnan, ja mies ymmärtää naisparin elävän synnissä, sopu särkyy.

Kotiinpaluu Kansallisteatterin Omapohjassa vielä 13.-15.9.2023. 16.9. esitys on loppuunmyyty.