Toni Kitti on lähtenyt uudelle uralle. Hän haluaa olla ensimmäinen avoimesti homo laulaja-lauluntekijä, jonka biisit on suunnattu eritoten sateenkaarikansalle. Hän toteaa, että Suomessa ei ole koskaan ollut pinnalla homoa laulaja-lauluntekijää, artistia, joka vastaa musiikistaan kokonaan itse. Toni aikoo sellainen olla.

– Toimin myös vastavoimana suomalaista musiikkikenttää hallitsevalle heteromiehelle, jonka itsesääliä täällä vieläkin kolmannella vuosituhannella uikutetaan, Toni kertoo QX:lle.

Hän kuvailee kappaleidensa kantavan voiman olevan toivo tulevaan ja usko elämään.  Hänen laulunkirjoituksensa pohjautuu englanninkieliseen poppiin.

– Iskeviin, melodisiin kertosäkeisiin ja kauniisiin melodioihin.
Laulan suoraan ja raa’astikin tunteista.

Tonin ensimmäinen sinkku Viivy vierelläin ja sen video julkaistiin viikko sitten, voit katsoa ja kuunnella sen alla olevasta Youtube-linkistä.

Toni liittyy yhä pitenevään suomalaisten gaymiesten joukkoon, jotka tekevät musiikkia. Häntä ennen ehtivät viimeksi Visa Venus, Alek Hill, Jere Sivonen, Nikola, Peter Juhan, Pekka Saukkonen.

Kun mainitsee poikkeavansa muista, vertailu on tehtävä. Toni on siihen kärppänä valmis. Hän toteaa yksikantaan, että Antti Tuisku ja Jari Sillanpää eivät tee musiikkiaan kokonaan itse.

Tuure ja Benjamin aloittivat sometähtinä. Se on eri asia, vaikka he osallistuvatkin musiikkinsa tekemiseen. Cristal Snow on tehnyt upeaa uraa ja työtä kyllä, mutta hänkään ei tiettävästi ole itsenäinen muusikko vaan kärkenä enemmän esiintyvä taiteilija.

Antti Tuisku käyttää esiintymisissään ja nyttemmin myös kappaleiden sanoituksessa gaykuvastoa. Tuiskun seksuaali-identiteetti on ollut arvailujen kohteena vuosikausia, mutta hän on itse kieltäytynyt sitä kommentoimasta. Tonilla on asiasta vahva mielipide.

– Tuiskun tavassa olla on kyllä ollut aina jotain häpeällistä, vanhan heterohegemonian kaikuja. Ihmisten pitäisi olla aina omia itsejään ja rohkeita siinä. Niin kauan kuin kouluissa homotellaan lapsia erilaisen käyttäytymisen vuoksi, homoseksuaalisuus ja muut sateenkaaren kirjoon kuuluvat piirteet ovat poliittisia ja niitä pitää pitää esillä.

– Yksityisasia on vähän hankala termi julkisena salaisuutena toimiessaan. Kyse on siitä, miten itsensä kantaa. Vaikeidenkin ja kipeidenkin asioiden kanssa. Niin kauan, kuin heteroenemmistö väheksyy aktiivisesti sukupuolivähemmistöjä, se ei oke yksityisasia.

Toni ei kuitenkaan halua haastajan leimaa, hän haluaa vain laulaa ja laulaa rakkaudesta.

– En haasta ketään, vaan laulan itsensä rakastamisesta ja hyväksymisestä ja myös romanttisesta rakkaudesta. Minulle musiikki on kaikista taiteenaloista se tärkein, vaikka tuonkin sen julki näin myöhään ja muun taiteeni jälkeen.

Toni kertoo tehneensä laulujen sanoituksia jo pikkupoikana, mutta se puoli hänessä ei päässyt kukkimaan. Syyksi hän sanoo, sen, että häntä kiusattiin koulussa rankasti ja hän kätki muusikon itsessään.

– Lapsuus ja nuoruus olisivat varmasti olleet helpompia, jos olisi musiikkimaailmassakin ollut esiintyjiä, joita olisi voinut katsoa ylöspäin idoleina. Kaapissa vain piti olla, toteaa viittäkymmentä lähestyvä Toni.

– Tässä maailmassa on paljon kateutta, ilkeyttä ja turhaa hälyä. Musiikki onneksi auttaa vaikeissa paikoissa lohdullisuudellaan.

Tonin ensisinkun videossa hän esiintyy sängyllä. Hän on ylpeä bottom. Kuten moni muukin laulajapoika.

– Ehkä kurkku notkistuu tietyissä leikeissä! Kuuluisat laulajat kyllä selvästi alla! Elton, Fredrik, Jimmy, Marc …

Toni haluaa, että kaikesta voidaan puhua kiihtymättä. Myös homoseksistä.

– Siitä kun ei puhuta. Miksei saisi puhua! Se tabu pitää murtaa.

– Olen versakin välillä. Kaikki on pään sisällä loppujen lopuksi.

Toni Kitti