Debatti. Tänä kesänä osallistuin kolmille Pride-juhlille, Tampereella, Helsingissä ja Turussa. Kaikissa nautin suunnattomasti olostani, viihdyin ja pidin hauskaa. Kaikilla ei näytä olevan samaa tunnetta ja syyt siihen ovat vähintäänkin erikoiset.

Mieli on nyt pahoitettu, kun Pride-juhlat eivät olekaan olleet pelkästään alastomia miehiä glitterissä. Mieltä on pahoitettu myös liiallisesta transnäkyvyydestä ja lihattomasta ruuasta. Herää ajatus, että mitähän nyt? Pride on koko sateenkaariväen juhla ja jokainen yhtään aikaansa seuraava tietää, että nyt tehdään hartiavoimin töitä translain muuttamiseksi, koska se loukkaa törkeästi ihmisoikeuksia. Sateenkaariväki jos joku tietää, miltä se tuntuu. Silti joku kehtaa valittaa, että Pridellä on liikaa transnäkyvyyttä. Ei ole. Sitä on vielä liian vähän.

Jotkut on hermostunut myös siitä, että feministejä on Pridellä liikaa ja me kuulemma olemme jostain loukkaantuneet. No, tiedoksi tässä saatettakoon, että tämä feministi on hallitukselle todella vihainen siitä, että se ei saa translakia korjattua. Loukkaantujia näyttäisivätkin olevan ne, jotka vaativat enemmän glitteriä ja vähemmän ihmisoikeuksia.

Jos koet, että Pridellä on liian vakavaa, niin kyllä uskon, että saat järjestää sinne hauskaa ohjelmaa. Harvoin on Prideille tunkua ohjelman tuottajista. Jos sinusta on liian vähän glitteriä, niin mene sinne Pridelle ja ota glitterit mukaasi.

Sitä aina jaksaa yllättyä, miten vähemmistössä elävä ei ymmärrä toista vähemmistössä elävää. Koska olen cis-ihmisenä etuoikeutetussa asemassa, en koe mitenkään uhkana sitä, että Pridellä on enemmän transnäkyvyyttä – päinvastoin, haluan sitä enemmän ja joka paikkaan.

Ja jos tuntuu, ettei nykymenosta ja nykyfeminismistä ota mitään selkoa, niin selvitä, jos se kiinnostaa. Jos ei kiinnosta, niin jatka elämääsi kuten ennenkin. Prideen mahtuu kaikki seksuaali-ja sukupuolivähemmistöt, eikä me odoteta siihen jonkun mystisen olemattoman “ennen oli paremmin” -porukan hyväksyntää, kuten emme odota heteroidenkaan hyväksyntää.

Toivottavasti pridekesä 2018 on vieläkin monimuotoisempi.

Haluatko osallistua tähän keskusteluun tai kertoa mielipiteesi jostain muusta ajankohtaisesta asiasta, ota yhteyttä [email protected].