Mikko Rasila on ammattiltaan valokuvaaja. Mikko kuvaa malleja ja malleja kataloogeihin ja on ottanut mm. Mariela Sarkiman Make Up Biblen lukuisat kuvat. Kun aikaa liikenee Mikko kuvaa myös vapaampia ja taiteellisempia projekteja. Mikko on ottanut mm. kaikki Mr. Gay Finland -kilpailun äänestyskuvat ja mallikuvat voittajista. Kysyinkin Mikolta kuvaamisesta – ja miehistä.

 

 

Kuvassa Mikko Rasila, kuva: Stella Harasek

Mikko, millainen on valokuvaajan työpäivä?

Valokuvaajan normipäivä ei varmaan eroa kenenkään muunkaan normipäivästä. Miljoona puhelua ja sähköpostia, palavereita ja kaahausta ympäri kaupunkia. Paljon suunnittelua ja värkkäystä. ainoa ero on varmaan se että silloin tällöin oikeasti saa kuvata. ja se on parasta mitä tiedän.

Teet myös taiteellisempia projekteja. Viime kesänä toteutit Helsinki Pridelle As Simple As Holding Hands -kuvasarjan, joka oli esillä Lasipalatsin aukiolla. Kerro hiukan tästä- mistä tuli idea, mitä projekti merkitsi, miten kuvattavat suhtautuivat, mikä oli vastaanotto?

Idea oli nostaa esiin kysymys siitä kenellä on oikeus rakastaa ja miksi suomessa ei vieläkään ole kaikilla yhtäläiset ihmisoikeudet. Idea käsistä oli pieni puheenvuoro sille että kenen tahansa tulisi voida rakastaa vapaasti ketä haluaa ja näyttää se avoimesti. Oli aika homma löytää kaikki kuvattavat vaikka kuvissa ei näkynytkään kasvoja mutta loppujen lopuksi kaikki tykkäsivät paljon ja jopa lasipalatsin mediatoimistolta tuli kiitosviesti että toin näyttelyn juuri heidän tiloihinsa.

Olet kuvannyt myös Mr. Gay Finland -kilpailun osallistujat alusta asti. Millaista on työskennellä homoprojektissa verrattuna ”päivätyöhösi”?

Mulle ihan same same. En minä arvoita tai luokittele projekteja homoihin ja ei-homoihin. Mutta lystiä on silti riittänyt.

Kerroit ennen näyttelyä, että pietarista pyydettiin, että penis ei kuvissa näy. Miten suhtaudut tähän valokuvaajana ja taiteilijana?

Niin, sehän oli aikamoista se ennakkosensuuri mutta eipä se loppujen lopuksi haitannut vaan teki kuvaamisesta vähän haastavampaa kun piti miettiä miten esittää jokin asia toisin kuin oli alunperin miettinyt.

Mikä on valokuvaaja Mikko Rasilan mielestä miesvartalon kiinnostavin kohta?

Lonkat ja alavatsa.

Palataan Mr. Gay Finlandiin. Millaisia miehiä valokuvaajana toivot, että osallistuu tämän vuoden kilpailuun?

Fiksuja ja monipuolisia tavallisia huikentelevaisen mahtavia suomalaisia miehiä!

 

Valokuvat Mikko Rasila