Viime viikoina olemme julkistaneet asteittain ehdokkaita. Linkit aikaisempiin artikkeleihin ehdokkaista ovat jutun lopussa. Tässä on kolme kategoriaa lisää. Kaikki ehdokkaat julkistetaan ennen äänestyksen alkamista. Äänestys alkaa elokuun 6. päivä. Voittajat valitaan suoraan yleisöäänten perusteella ja julkistetaan QX Awards tapahtumassa Gloriassa Helsingissä lauantaina 25. elokuuta. Lipunmyynti tapahtumaan alkaa elokuussa.

Nyt julkistettujen palkintokategorioiden myötä näkyvät ensimmäiset eroavaisuudet QX Gay Gaalaan. QX Awardseilla ehdokkaat ovat voittopuolisesti meikäläisiä, hbtiq-ihmisiä. Heterot ovat nyt ehdolla lähes yksinomaan vain yhdessä kategoriassa, joka on luonnollisesti Vuoden hetero. QX Gay Gaalan konsepti kehitettiin 90-luvulla, jolloin oli tarvetta valtavirtaistaa vähemmistöjämme ja siinä yksi toimiva tapa on ollut niin sanotusti suvaitsevaisten heterojen osallistuminen tapahtumaan ja heidän kannustamisensa. Tänä päivänä sille ei ole enää samanlaista tarvetta ja samalla on noussut huoli vähemmistökulttuuriemme valtavirtaistumisesta ja häviämisestä. Haluamme QX Awardsien kautta ottaa aktiivisemman roolin myös edistää, tukea ja jopa luoda uutta häpemätöntä hbtiq-kulttuuria – emme pelkästään juhlistaa ja palkita.

Yhtenä osana tätä muutosta ovat QX Awardsien häpeämättömät jatkobileet, jotka alkavat Gloriassa heti palkintojen jaon pääyttyä. Jatkobileissä juhlitaan 80-luvun alun undergroundin homodiscon hengessä ja musiikki on yksinomaan siitä teemasta. Esiintyjäksi tulee yksi meistä, legendaarinen Paul Parker USA:sta. Paul tunnetaan etenkin äänenä Patrick Cowleyn klassisten klubihittien takaa. Cowleyhän oli ensimmäisiä AIDSin uhreja ja uutinen hänen menehtymisestään siihen oli lööpeissä täälläkin. Bileiden tematiikassa palaamme aikaan ennen sitä, ennenkuin AIDSin tuoma häpeä lankesi meidän kaikkien riesaksi. Bileet on nimetty Tom of Finlandin mukaan, koska se sopii ko. aikakauteen ja koska ToF-aiheisia asioita on ehdolla niin monessa kategoriassa.

Vuoden laulaja / näyttelijä / TV-persoona

Tero Hetero

Muunsukupuolinen rap-artisti, joka yhdistää elektronista tanssimusiikkia, hip hopia ja lyriikkaa ja luo tanssittavaa, kaunista ja nostattavaa musiikkia. Sukupuolen moninaisuus on asia, joka vahvasti näkyy ja kuuluu kaikessa.

Kristoffer Ignatius

Median monitoimija. Kertonut avoimesti parisuhteestaan ja ulkonäköpaineistaan. Esiintyi ja lauloi rohkeasti ilman rihman kiertämää Alastomat kundit lavalla musikaalirevyyssä.

Taisto Oksanen

Kokenut ammattilainen. Teki vahvan ja koskettavan roolin Tom of Finland -elokuvassa kaksoiselämää viettävänä upseerina.

Saara Aalto

Vuoden 2016 Vuoden homo oli paljon esillä brittien X Factor -menestyksensä jälkeen ja antoi kasvot ahkeralle, lahjakkaalle ja uutteralle menestyjälle, joka on yksi meistä.

Vuoden drag

Linnea von Kattendam

Ville Kekäläisen luoma hiukan erilainen drag-hahmo, modernilla ja omintakeisella otteella. Suorasukaista oivaltavaa stand-uppia jo vuodesta 2009. Villen tausta on teatterissa ja Linnean hahmossa tetraalisuus näkyy.

Sheila

Antti Taipale vietti 10-vuotisjuhlaa ja teki sen kunniaksi juhlakiertueen. Näkyi myös televisiossa Himavisassa kolmessa jaksossa ja sarjassa Ylpeästi erilaiset.

Tom of Puukko

Dragin ja burleskin kuuma liitto. Kristiina Puukko on “One of Tom’s men” ja ylpeä siitä. ”Mä oon aina halunnut päästä osalliseksi homoseksiä, kuten me kaikki.” Viihdyttää ja haastaa, tekee näkyväksi seksuaalisuuden sekä sukupuolen moninaisuutta ja performatiivisuutta. Edustaa harvemmin nähtyjä drag king -hahmoja.

Palkinto  hbtqi-kulttuurin edistämisestä (henkilö)

Britney Sumell

kaksikymppinn tubettajatähti kertoo monipuolisesti, hauskasti ja lämmöllä elämästään transihmisenä ja nostaa esille myös transihmisten kohtaamia haasteita. Britneyn Youtube-kanavalla on yli 50 000 tilaajaa.

Emma Kantanen

Kuvittaja, sarjakuvapiirtäjä ja peligraafikko. Pekingissä ollessaan hän löysi sieltä lesboyhteisön ja kuvitti kokemuksensa sarjakuviksi. Kiinnitti myös huomiota pelialan ongelmiin Suomessa: tasa-arvo ei ole Suomessa pelialalla selviö.

Kristiina Puukko

Tuottaja ja esiintyjä. Monen monta rautaa tulessa vuonna 2017: Drag Impro, Miss Gay Finland, Rainbow Speed Dating ja Gender Play – sukupuolen ilmaisua tutkiva työpaja sateenkaarinuorille.

Maimu Brushwood o.s. Huolirinta

Kuvataiteilija Timo Tähkäsen drag alter ego runoilija Maimu Brushwood o.s. Huolirinta aloitti 2017 runokiertuuensa vanhusten palvelukeskuksissa ja satuhetket lapsille.

QX Awards 2018 lauantaina 25. elokuuta Gloria kulttuuriareenassa Pieni Roobertinkatu 12, 00120 Helsinki. Ovet klo 19, QX Awards alkaa kello 20 ja After Party noin kello 22 alkaen samoissa tiloissa. Liput 12,50 €, Tiketissä 14 € (lipun hinta sisältää narikan). 

Lisätiedot QX Awardsin tapahtumasivulla Facebookissa, jatkobileet häpeämättömässä gay-klubiteemassa.

QX Awardsin aihetunniste on #qxawards.

(Päivitys 9.8.2018 klo 17.30: päivitetty tapahtumatiedot).