Jättimäinen lhbtq-festivaali Querelle on reilun kuukauden päästä Helsingissä. Siellä esiintyy myös uuden polven drag queen, 16-vuotias Luka Tienhaara.

Luka kertoi QX:lle valmistautumisestaan merkittävään iltaan, jolla voi olla hänen uransa kannalta valtava merkitys. Mikään ensikertalainen Luka kuitenkaan ole. Hän nousi koko kansan tietoisuuteen jo muutamia vuosia sitten oltuaan vasta teini-iän kynnyksellä. Keikkaillakin hän on jo ehtinyt.

– Keikkailun aloitin vuonna 2015. Sanoisin että olen tehnyt varmaan 20 sellaista keikkaa, joista on maksettu palkkaa. Kokemusta on tullut myös assistenttina. Kun nämä vanhemmat queenit tarvitsee apua keikoille, silloin NikoLa tai Marko laittaa viestiä mulle että ”tuuks jeesaa”. Eli alan olla jo aika pro painavien laukkujen kannossa ja ”play” -nappulan painamisessa. Nämä muut alan ammattilaiset ovat opettaneet mulle niin paljon. Kokemusta on tullut monenlaisista keikoista ja bäkkäreistä.

Querelleen Luka halusi kuitenkin tehdä jotain ihan uutta. Hän tietää nuoruuden olevan valtti etenkin kun drag esittää nuoria laulajatähtiä – ja niitähän on nykyään paljon. Siitä ajatus kantoi eteenpäin.

– Halusin rakentaa kokonaan uuden ja joukosta erottuvan shown. Tiesin, että samoille festareille oli bookattu mm. Miss Divet, joka on törkeän hauska ja hyvä. Mutta mulla on se etu, että nuorena artistina esitän ehkä paremmin näitä nuorempia laulajia.

– Siispä suunnitelin shown jossa mukana on näitä nykyhetken, ja tämän päivän kovia nimiä. Esimerkiksi Evelina, Sanni, Ariana Grande ja Tuure Boelius. Kun mulla oli jonkun näköinen runko kasassa, ajatus iski: ”mä tahdon taustatanssijat!”. Ei mennyt edes 24h, kun parin puhelun jälkeen kaksi vanhaa tuttua suostui tulemaan. Viikko eteenpäin otettiin ensimmäinen palaveri, jossa asiat lyötiin lukkoon.

– Tämä on mulle superiso juttu – 16-vuotias drag-artisti ja kaksi taustatanssijaa. Tämä on yksi mun isoimmista showsta, mitä oon tähän mennessä suunnitellut, Luka fiilistelee.

Shown hahmottuessa edelleen, Luka ymmärsi varsin pian, että hän tarvitsee lisäapua. Hän myös näki, että esiintyminen Querellessa on merkittävä mahdollisuus hankkia lisää keikkoja. Treenit oli aloitettava mahdollisimman pian.

– Treenipaikaksi valikoitui aika nopeasti Töölön kisahalli, siellä sai tanssia 1,50 eurolla niin paljon kun lähti. Kun tanssijat olivat varmistuneet, uusi ajatus iski: mä haluan promokuvaukset, jotta voin mainostaa että, nyt multa saa tilattua myös showta kahdella tanssijalla. Siispä lähdin tätä toteuttamaan.

Lukan tiimissä oli kaikkiaan yhdeksän tekijää. Projektin edetessä Luka kokee nöyryyttä.

– Mun tiimiin kuului kaksi opiskelijaa Stadin Ammattiopistolta, joilla oli törkeän hyvät visiot kuvauksista. Myös kaksi superlahjakasta meikkaaja liittyi projektiin. Vielä puvustaja ja valo-assistentti tarttui matkalla mukaan.

– En vieläkään käsitä miten tää kaikki on mahdollista.

– Kuvauksissa tehtiin jotain viisi eri lookkia, tanssijoiden kanssa ja ilman. Lopputulos oli aivan jotain muuta mitä osasin edes odottaa. Kaikki teki niin paljon ja niin hyvää työtä, että saatiin näin upeat kuvat. Ja se vetää mut sanattomaksi.

– Nyt on reilu kuukausi itse esitykseen ja me kolme tehdään töitä hulluna. Asut pitää koota, koreografiat hioa loppuun, meikit treenata ja vaikka mitä. Ja mulla tosiaan vielä yhdeksäs luokka kesken!

Luka esiintyy Querellessa sen ensimmäisenä päivänä perjantaina 26. huhtikuuta. Liput ovat myynnissä täällä.