Ruotsin puoluejohtajien keskustellessa kulttuuripolitiikasta televisiossa SVT:llä, ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson sai useaan otteeseen väittää, että dragqueen Miss Shameless kutsuu itseään ”Häpeämättömäksi Viinihuoraksi” lapsille satuja lukiessaan. Keskustelu yltyi useaan otteeseen hyvin kiivaaksi.

Ympäristöpuolueen Märta Stenevin ja  Åkessonin keskustellessa kulttuurikysymyksistä, Åkesson toi pian esiin verovaroista tuetun kulttuurin rajat mainiten dragqueenien satutunnit lapsille.

– Minusta on täysin mielipuolista, että ”Häpeämätön Viinihuora” saa verorahaa satujen lukemisesta lapsille, siinä menee joka tapauksessa minun rajani, hän sanoi.

Åkessonille ilmaisi vastalauseensa myös aiemmin dragqueenien satutunneista ruotsidemokraattien kanssa väitellyt Stenevi.

– Tuo on vain tavallista homofobista hölynpölyä. Emme nyt puhu  siitä, miten teidän poliitikkonne leikkaisivat kulttuuribudjettia. Vaan siitä, että kulttuuribudjetti on jo tehty ja sitten mennään osoittelemaan tiettyjä asioita, joista ei itse pidetä. Ja veronmaksajat ovat muitakin kuin vain ruotsidemokraatteja, on myös muita, joiden on voitava näkyä kulttuurissa.

– Se, että sinä et pidä dragista, on täysin OK. Mutta, jos kuvittelet, että sinä voit päättää, mitä muiden ihmisten pitäisi nähdä kulttuurina, olet täysin väärässä.

– Sitä en tee, vastasi Åkesson, Mutta kulttuuri on ilmaista. Lapsille saa lukea satuja vaikka kutsuisikin itseään ”Häpeämättömäksi viinihuoraksi”, mutta en halua maksaa siitä verorahoilla, siinä on olennainen ero.

Stenevi huomautti tässä vaiheessa, että Åkesson on siis ”vastuussa, koska verorahat kuuluvat muille ihmisille kuin sinun väellesi”, mikä sai Åkessonin haluamaan muuttaa perustelujaan.

– Sanotaan, että  jossain kunnassa kulttuuritäti olisi keksinyt, että se onkin natsi, joka tulisi lukemaan lapsille satuja. Etkö olisi  silloin mennyt väliin ja hallinnut sitä?

Lopuksi Åkesson tiivisti vielä ankaran kritiikkinsä ja vastuunsa paikallisia ruotsidemokraattipoliitikkoja kohtaan, jotka ovat yrittäneet estää dragqueeneja lukemasta satuja lapsille nostamalla uudelleen esiin  ”Häpeämättömän Viinihuoran”.

– Kysymys kuuluu, auttaako hbt+ -ihmisiä todella se, että joku kutsuu itseään ”Häpeämättömäksi Viinihuoraksi” ja päättää lukea lapsille satuja veronmaksajien kustannuksella, enåä usko.

Satutunteja pitävä Miss Shameless on aiemmin Instagrammissaan liittyen yökerhoesiintymisiinsä kutsunut itseään nimellä ”Winehore”, jonka ruotsidemokraattiset poliitikot käänsivät suoraan ääntämisen perusteella ”Häpeämätön Viinihuora”. Tätä nimenomaista sanaa Winehore ei kuitenkaan ole käytetty kirjastovierailujen yhteydessä.