Suuressa Another Man Magazine -lehdelle antamassaan haastattelussa näyttelijä Jake Gyllenhaal kertoo, että hänen Brokeback Mountain-vastanäyttelijänsä Heath Ledger ei halunnut ratsastaa heidän Oscar-palkitulla elokuvallaan. 2006 Oscareiden alla miehille ehdotettiin, että he avaisivat gaalan.

– Muistan, että he halusivat meidän tekevän Oscareihin avausnumeron, jossa siitä olisi jollain lailla väännetty vitsiä. Ja Heath kieltäytyi. Minulle se olisi ollut enemmän ok, olisihan se tehty pilke silmäkulmassa. Mutta Heath sanoi: ”Minulle se ei ole mikään vitsi – en halua yhtään leikkiä sillä.”

– Tämä osoittaa, miten fiksu Heath oli.

Ei ole voinut katsoa Brokeback Mountainia uudelleen

Haastattelun edetessä Jake Gyllenhaal kertoo, että ei ole katsonut elokuvaa yli 10 vuoteen.

– Sinut valitaan tietyistä syistä -ominaispiirteen tai olemuksesi takia – ja niin Ang (Lee, elokuvan ohjaaja) teki. Ja se on yhä arvoitus minulle. Ja jotain, minkä minä Heath ja minä jaoimme: se oli mysteeri meille silloin.

Brokeback Mountain palkittiin kolmella Oscrilla. An Lee parhaasta ohjauksesta, Larry McMurty ja Diana Ossana parhaasta käsikirjoituksesta ja Gustavo Santaolalla parhaasta musiikista. Elokuvalla oli ehdokkuus kaikkiaan kahdeksasta Oscarista, mukaanlukien Paras elokuva ja paras miespääosa Heath Ledgerille ja paras miessivuosa Gyllenhaalille.

QX on aiemmin kertonut miten Brokeback Mountain on valittu suojeltavien taideteosten kokoelmaan. Brokeback Mountainista on myös tullut vertailukohta homoelokuville, ja aina silloin tällöin veikataan uutta hittiä vertaamalla sitä BM:ään, kuten tätä elokuvaa.