Tarina kertoo, että kaksi Versaillesin palatsin puutarhassa kävelemässä ollutta naista siirtyivät hetkeksi ajassa taaksepäin ja näkivät siellä muiden muassa Marie Antoinetten.

Oli vuoden 1911 elokuu, kun englantilaiset Charlotte Anne Moberly ja Eleanor Jourdain olivat matkalla Pariisissa ja lähtivät junalla käymään Versaillesissa. Palatsia enemmän naisia kiinnosti puutarha sinne he menivät. Osa valtavasta puutarha-alueesta oli kuitenkin suljettu ja he ajautuivat sivuun suunnitelemaltaan reitiltä. Ja siten se tapahtui.

Naiset tunsivat tunnetilassaan ja ilmanalassa muutoksen toisenlaiseksi. Naiset kuvailivat jälkeenpäin, että yhtäkkiä kaikki näytti epäluonnolliselta ja epämiellyttävältä, jopa puut olivat elottomia ja latteita, kuin tapettia, valot ja varjot katosivat ja tuuli lakkasi. Sitten naiset huomasivat ihmishahmot, joista yhden Moberly uskoi olleen Marie Antoinette. Hän kuvaili, että naisella oli kevyt vanhanaikainen kesäleninki ja vaalea hattu ja runsaasti kampaus. Jourdain ei naista nähnyt, mutta jälkeenpäin molemmat naiset kertoivat kokeeneensa kummia paranormaaleja asioita Versaillesin puutarhassa.

Kaiken takana olivat homot

Yhden latistavan selityksen yliluonnollisina kuvatuille tapahtumille on esittänyt Philippe Jullian elämänkerrassaan ranskalaisesta runoilijasta Robert Montesquiousta.

Ilmeisesti kävi niin, että Moberley ja Jourdain sattuivat näkemään gay-bileet. Montesquiou asui kyseisenä ajankohtana lähistöllä ja tunnettiin siitä, että hän järjesti epookkijuhlia palatsin puutarhassa. Kyseessä oli gay-juhlat, jotka ovat samaa jatkumoa suosikkisarja Posèn kuvaaman ballroom-ilmiön kanssa. Miehet pukeutuivat entisaikojen koristeellisiin naistenpukuihin ja flaneerasivat ympäriinsä.

Marie vai Robert?

Marie Antoinette saattoi siis hyvin mahdollisesti ollakin homojen kanssa juhlinut seurapiirirouva tai jopa Montesquiou itse, joka tunnettiin taipumuksistaan pukeutua dragiin. Englantilaiset vanhapiiat vain eivät olisi kyenneet ymmärtämään näkemäänsä dekadenssia. On myös spekuloitu, että naisten keskinäinen lesboromanssi olisi vaikuttanut heidän kertomukseensa.

Lue lisää: 100 vuotta sitten drag oli suosittua viihdettä ja sen tähti maailman kovapalkkaisin esiintyjä – sitten laskeutui pimeys