Entisestä orjasta tuli Washingtonin queen. William Dorsey Swan (n. 1859-1925) pyöritti 1880-luvulla Washingtonissa drag tanssiaisia – hän oli the Queen.

Ensimmäinen itseään kuningattareksi kutsunut drag-esiintyjä “queen of drag”

Swan oli musta ja entinen orja, josta tuli ensimmäinen itseään kuningattareksi kutsunut drag-esiintyjä “queen of drag”, kirjoittaa Channing Gerard Joseph, joka kertoo aiheesta 2022 ilmestyvässä teoksessaan The House of Swan. Teos perustuu aiemmin tutkimattomiin arkistolähteisiin; lehtiuutisiin, poliisiraportteihin. Myös Swanin ystävät kutsuivat häntä kuningattareksi.

“Tänä aamuna tuomittiin joukko miehiä epäilyttävinä henkilöinä, joukossaan William Dorsey Swan, joka muuten oli the Queen. Viime yönä, pukeutuneina koreisiin silkkeihin ja satiiniin, jokainen täydellisessä naisellisessa asussa, he osallistuivat “dragiin” hylätyn oloisessa rakennuksessa”, kertoo lehtiuutinen vuodelta 1888 Swanin pidätyksestä, joka oli innoituksensa Josephin tutkimukselle ja teokselle.

Swanin tanssiasiassa kerrotaan käyneen “värillisiä miehiä”. Omalle tapahtumalle oli tarve, koska mustille miehille kokoontuminen julkisesti baareissa ei tuohon aikaan ollut mahdollista. Vuotta aikaisemmasta ratsiasta kerrottaan, että “lähes kaikilla oli avokauluksinen ja lyhythihainen silkkimekko ja monella laahuskin, sekä korsetit, turnyyri, tohvelit ja kaikki, mitä täydelliseen naisen iltapukuun tarvitaan”.

Drag tanssiaiset alkoivat Yhdysvalloissa kuitenkin jo ennen Swania Itä-rannikkolla New Yorkissa. Harlemissa sai niiden jatkumona muutama vuosikymmnen myöhemmin alkunsa myös vapaamielinen Pansy Craze -aikakausi. Sen alkuhetket voidaan jäljittää Harlemin pahamaineisiin naamiaisjuhliin 1869. Näistä drag-tanssiaisista tuli 1920-luvulle tultaessa valtavan suosittuja ja niihin osallistui kaiken värisiä ihmisiä ja kaikista yhteiskuntaluokista, mikä tuohon aikaan oli todella mullistavaa. Parhaat asut palkittiin. Mustan kulttuurin kukoistuskausi, Harlemin renesanssi, 1917-1935 merkitsi New Yorkin Harlemin muodostumista afroamerikkalaisen kulttuurin keskukseksi. Se kokosi yhteen taiteilijoita ja kirjoittajia – ja homoseksuaaleja.

Amerikan drag-tanssiaiset ovat osa Euroopassa ja Aasiassa alkanutta ja sittemmin Amerikkoihin rantautunutta jatkumoa, joka sata vuotta myöhemmin 1980-luvulla johti vogue-kulttuurin kehittymiseen  juuri näistä mustien ballroom-tapahtumista. Tähän vuosituhansien jatkumoon kuuluvat teatteri, hovi ja haaremit, missä miehet pukeutuivat naisiksi ja joskus harvemmin naiset mieheksi. On tärkeää erottaa pelkkä drag-ilmaisu ja drag-viihde, drag queenit. Miehen pukeutuminen naiseksi on yksi juttu, se ulottuu kauas kirjoitetun historian taakse. Drag queen viihdyttäjien historia on toinen juttu, se alkaa vasta 1900-luvun alussa.

Varhainen aktivisti

Swan on myös ensimmäinen Yhdysvaltojen asukas, jonka gay-aktivismi on dokumentoitu, kertoo Joseph ja väittää, että Swanin yhteisö oli ensimmäinen queer-aktivistien yhteisö, muiden aktivistien toimiessa yksin. Kun Swan väärin väittein pidätettiin 1896 syytettynä bordellin pyörittämisetä, hän pyysi armahdusta presidentiltä, sitä ei myönnetty. Juuri tätä Joseph pitää osoituksensa varhaisimmista dokumentoidusta queer-aktivismista Yhdysvalloissa.

Gay-aktivismin juuret ovat Euroopassa, missä sen voidaan katsoa alkaneen viimeistään 1800-luvun puolivälissä ja levinneen täältä Amerikan mantereelle.

Lue lisää: QX Gay-koulu: Gay-aktivismi alkoi Saksassa yli 150 vuotta sitten.

1900-luvulle tultaessa Swan jäi eläkkeelle drag-ympyröistä, mutta hänen pikkuveljensä Daniel J. Swan jatkoi ja toimitti asuja Washingtonin drag-yhteisölle kuolemaansa 1954 saakka.

Josephin esittämän aineiston valossa William Dorsey Swan oli kiistatta tanssiaistensa kuningatar – the Queen of Drag, kuten hän itse itsensä määritteli. Sata vuotta myöhemmin ”talojen” vetäjien titteli oli ”mother”.

Lue lisää: Yliluonnollisen ilmiön taustalla olivat gayt