Drag Queenina pitkän uran tehnyt Jukka kertoo, että sai kipinän drag-taiteeseen laivalla 90-luvun alkupuolella.

– Näin ensimmäistä kertaa dragshown Silja Europalla vuonna 1994. Ruotsalaisen After Darkin spektaakkeli porautui mieleeni. Porautui niin hyvin, että kun vuosi sitten kävin katsomassa Christer Lindarwin jäähyväis-showta Tukholmassa, tiesin täsmälleen mitä muutamissa jo yli 20 vuotta sitten näkemissäni shownumeroissa tulee lavalla tapahtumaan.

– Siitä innostus omaan dragiin alkoi. Riihimäen Nuorisoteatterissa sekoiltiin kaikenlaista ja sitten vuonna 1998 tein ensimmäisen oman oikean dragshowni! Tanssijoita oli viisi ja biisejä kolme.

Olet Miss Drag Queen 2001, neljäs Suomessa kruunattu. Miten Suomen valloitus sitten lähti käyntiin? 

– Se lähti hyvinkin ripeästi, sillä kysyntää oli. Yrityskeikat on aina olleet mun juttu. Vuosi voittoni jälkeen jätin päivätyöni ja sillä reissulla ollaan edelleen.

Jukka toteaa, että drag-kulttuuri on Suomessa kehittynyt kahden vuosikymmenen aikana,  siitä on tullut koko kansan viihdettä.

– Suunta on tällä hetkellä enemmän RuPaul´s Drag Race -tyyppiseen ohjelmistoon, mutta luulen, että se mun on syytä jättää se nuoremmille.

Miten oma esiintymisesi on kehittynyt? 

– No sitä pitää varmasti kysyä katsojilta. Päivänvalon kestävä huumori tuntuu olevan usein hukassa ja mietin, että mahtaakohan tälle kukaan nauraa tai kuinka moni tästä suuttuu. Tällä hetkellä kiinnostus on herännyt draghahmolle kirjoitettuun ”tässä ja nyt” –komiikkaan.

Queen of Riihimäki vauhdissa

Jukka täytti tammikuussa 40, sen kunniaksi hän järjesti ystävilleen suuret ja näyttävät bileet Riihimäellä, tietenkin.

Olet kasvanut nuorukaisesta aikuiseksi äijäksi. Miten se näkyy esityksissäsi, vai näkyykö se? 

– Oma illuusioni aiheesta on se, että teatterin keinoin voin edelleen esittää Robinia… mutta se onkin oma illuusioni.

Mikä on innostavin hahmo? 

– P!nk!

– Tosin tästä sain palautetta viimeksi eräältä iskelmä-artistiystävältäni kun hän oli katsomassa teatterishowtani, että mun Pink näytti sellaiselta äiti-Pink -tyypiltä. En pyytänyt häntä tarkentamaan.

– Pinkin lähes koko tuotanto innostaa minua. Tässä vaan tullaan siihen, että mitä niistä voi esittää, ettei yleisö jää ulkopuoliseksi. Kyseessä ei saa olla vain esiintyjän oma kiima idoliaan kohtaan.

Eli P!nk! Get the Party Started -viesti tietty uppoaa!

– Nyt kun on nelkyt, niin on pakko antaa periksi joistain partyista ja kotisohva voittaa.

Jukka sohvalla tanssijoiden kanssa Queen of Riihimäki showssa

Jukka tekee hyvin erilaisia drag-esityksiä, suurempia ja pienempiä. Muutama vuosi sitten hän toteutti unelmiensa kokoisen shown Riihimäen teatterissa – Queen Of Riihimäki. Ja se ei ollut pieni se.

Ylen haastattelussa Jukka kertoi tuolloin, että teki parasta mitä pystyi ja pisti kaiken peliin, myös henkilökohtainen taloudellinen riski oli suuri. Hän teki ensimmäistä kertaa Madonnan klassikkobiisin Voguen siten kuin oli aina halunnut ja imitoi dragperinteiden mukaisesti muitakain gay-idoleita Kylietä, Tinaa, Lady Gagaa, Liza Minelliä, hahmoja nähtiin yli 30. Jukallakin repertuaariin kuuluvat myös kotimaiset tähdet Paula, Katri ja Kaija tietenkin  ja Jenni Vartiainen, Tarja Halonen, Riitta Väisänen. Ei siis mikään ihme, että dragshowt ovat koko kansan viihdettä, kun ne ovat kuin Golden Hits -soittolista.

Millainen urakka on drag shown kokoaminen? 

– Riippuu shown kokoluokasta. Jos tehdään 10 tanssijan teatterishow, jossa mukana videoscreenit ja lavasteet on urakka valtava. Pelkkään valo-ohjelmointiin voi mennä yli 150 työtuntia ja suunnittelut päälle. Yhdenmiehenshowta on lähestyttävä eri tavalla mutta aikaa vievää puuhaa sekin on. Paljon yksinäisempää tosin.

Jukka (keskellä) ja tanssijat Queen of Riihimäki showssa

Kuinka monta ihmistä se vaatii, kauanko aikaa, montako biisiä, paljonko harjoittelua? 

– Suuremman spektaakkelin tuotanto pitää sisällään helposti yli 100 henkeä. Koreografi, ohjaaja, tanssijat, käsikirjoittaja, valo-operaattori, puvustaja, ompelijat, tarpeistonvalmistajat, videosuunnitelija, seurantaheittimen käyttäjät. Suunnittelu kestää 8-10 kuukautta. Sisältöä tarvitaan 60-90 minuuttia. Siinä jokainen sekunti on mietittävä.

Minkä verran lisäät uusia elementtejä esityksiisi esimerkiksi vuosittain? 

– Oma Jukka K. –drag show, jossa esiinnyn yksin elää koko ajan. Ei ehkä ihan joka keikalle, mutta useasti. Vaihdellaan hahmoja, joku jää tauolle, joku palaa, jollekin vaihdetaan biisi, muutetaan koko shown rakenne.

Jukka on paljon muutakin kuin drag-esiintyjä. Hän näyttelee, käsikirjoittaa ja ohjaa gaaloja ja suunnittelet valoja.

– Monipuolisuudesta on hyötyä. Osaan katsoa asioita esimerkiksi tuotannossa monelta kantilta ja ottaa paljon eri asioita ja erilaisia ihmisiä huomioon.

– Viimeisin aluevaltaukseni on TV-tuotantojen parissa studio-ohjajana. Tähän ajauduin alan haastavan työntekijätilanteen kautta ja siellä saan käyttää hyvin laaja-alaisesti osaamistani. Itselleni tärkeintä siinä työssä on työyhteisö. Työkaverit on parasta!!!

Voitko jo kertoa tarkemmin, mitä olet televisiolle tehnyt?

– Olen tehny telkkarin taustatuotannossa nyt kolme projektia, mutta ei niistä saa sen ihmeelisempää. Muuta kuin, että on aina kiva kun on HUIKEE TIIMI!

Eeva Polttila - Jukka K. ja Miss Divet Drag Show @ Virgin Oil 2010

Teet paljon töitä. Tuntuu, että sinulla on tuhat rautaa tulessa, on roolia kesäteatterissa, drag showta ruotsinlaivalla, gaalojen tuottamista, valoja konserttiin ja mitä kaikkea? Miten venyt tähän kaikkeen? 

– Nykyään itseäni kuunnellen. Olen selannut vanhoja kalentereita ja miettinyt ”miten v***ssa oon ehtinyt tän kaiken?” Nyt osaan jo pitää työt ja vapaa-ajan erillään. Kotona ei ole läppäriä, jossa olisi meilit ja osaan pitää vapaapäiviä. Se muuten ärsyttää osaa ihmisistä. ”En tiedä, en oo nyt töissä.” tai ”meen huomenna toimistolle” ja tuon voin sanoa vaikka seisoisin toimistoni edessä.

– Mä tykkään, kun saan tehdä monipuolisesti kaikkea. En pystyisi vaan tekemään pelkkää dragiä tai tuottajan hommia. On pelastus mun mielenterveydelle, että ihmiset luottaa muhun ja mun osaamiseen niin monessa asiassa.

Miten pidät itsestäsi, kunnostasi huolta? 

– Odotan, että innostun urheilusta sillein kun lehdistä voi lukee, että jotkut innostuu. Olen aika siunattu hyvällä peruskunnolla, mutta kai tässä on nyt vaan todettava, että 40 vee ei oo ihan 20 vee.

Mitä kuuluu Jukka Kurosen yksityiselämään? 

– Hyvää! Kotona on ihanaa. Koira on suloinen. Mies on kiltti ja hauska. Ja mun vuokraemäntä maksoi mulle uuden ihanan keittiön!

Jukka K. ja Miss Divet Silja Europalla

Jukka on esiintynyt paljon toisen drag queenin Marko Vainion kanssa, muun muassa laivoilla vuosia isoissa tuotannoissa. Nyt keväällä drag-pari tekee kiertueen. Molempien omat showt ovat yksinäänkin Suomen hienoimpia. Miesten yhteistyö tuntuukin toimivan todella hyvin. Mutta mistä kaikki alkoi?

– Markon kanssa tutustuimme kunnolla vuonna 2007 kun teimme ensimmäisen yhteisen laivashown Silja Europalle, se oli silloin Turku-Tukholma linjalla. Siitä alkoi pettämätön sielunsisaruus.

– Yhteensä 13 laivashowtuotantoa on tehty yhdessä tai erikseen esiintyen. Elämämme kulkevat samoja teitä. Yhtymäkohtia on luvattoman paljon. Luemme tietämättämme samoja lehtiä samaan aikaan näin jotain perusjuttuja mainitakseni. Se on ihmeellistä mutta totta. Jos meillä olis menkat, ne olis samaan aikaan. Kunnioitus toisiamme kohtaan on saumatonta. Me ei osata riidellä. Mut ei oo tarvinnutkaan.

Olet tähän mennessä tehnyt käsikirjoituksen ja ohjauksen kahteen QX Gay Gaalaan. Ensin Miitta Sorvalille 2016 ja toisen kerran Mikko Leppilammelle 2017. Millaista oli tehdä QX Gay Gaalaa?

– Gay Gaala on ihana! Yleisöprofiili on tiedossa ja he rakastaa, kun tehdään kovaa ja korkeelta. Tosin niin kovaa kuin haluaisin mennä ei pystytä, koska raha. Mutta nyt jos pikkulintujen laulua olen oikein kuunnellut niin uusimuotoinen gaala saattaa saada QXn uudelle levelille. Mulla on visio!

Minkä esityksen tuottamisesta haaveilet? 

– Musikaalin ohjaamisesta. Jätetään teoksen nimi vielä salaisuudeksi.

Täytit nyt 40 vuotta, miltä se tuntuu? 

– Hyvältä. Oon fiksumpi ku 10 vuotta sitten. Enää ei tarvii pätee, eikä olla kokoajan kaikkialla. Oon mieleltäni kuitenki 27 vee.

Aiotko koskaan jäädä eläkkeelle? Ja jos jäät tapahtuuko se drag queenina vai gaalatuottajana?

– Aion. Mitä se nyt ikinä sit tarkoittaakaan. Haluisin olla kuin Seela Sella. Tämä uskomaton nainen on 81-vuotias ja silti tekee 150 keikkaa vuodessa monologiesitystään täysille saleille ympäri maata. Roudaa itse!

– Näyttämölle tän on päätyttävä, tavalla tai toisella.

Keväällä 2018 viisuhuuman aikaan Jukka tekee Marko Vainion kanssa Lailasta Lordiin euroviisushown Salossa, Hyvinkäällä, Lahdessa,  Jyväskylässä ja Helsingissä, liput ovat myynnissä.