Ainahan samanmieliset ovat löytäneet tien toistensa luo, siinä mielessä miesten välisestä rakkaudesta ja seksistä kiinnostuneet ovat kokoontuneet myös tietyissä juhlapaikoissa enemmän kuin toisissa.

Ennen kuin maailman ensimmäinen varsinainen gaybaari avattiin, mies löysi miestä Englannissa jossain määrin yleistyneistä Molly Houses -paikoista. “Molly” oli sana, jolla kuvattiin hbq-miehiä. Miesten välisestä seksistä,  sodomista, tosin rangaistiin tuolloin vielä kuolemalla, joten kaiken piti olla hyshys. Vastaavanlaisia kohtauspaikkoja oli myös muiden maiden suurimmissa kaupungeissa 1700-luvulta alkaen. Molly Houset ovat merkittävä etappi matkalla kohti varsinaista gaybaarin konseptia.

Tiettävästi Europan ensimmäinen ja myös maailman ensimmäinen varsinainen gaybaari avattiin 1885. Zanzibar sijaitsi Ranskan Rivieralla Cannesissa. Se kestitsi miehenjanoisia vieraitaan Félix-Faure kadulla aivan keskustassa. Ranskassa oli vallankumouksen myötä kumottu homoseksuaalisuuden kriminalisoivat lait jo lähes 100 vuotta aiemmin 1790.

Zanzi, kuten se lempinimellään tunnettiin, oli pieni ja pippurinen, ehkä juuri siksi se kesti läpi tappavien pandemioitten; 1918-1920 espanjalaisen ja 1980-1990 aidsin ja kaksi maailmansotaa.

Zanzi ei ollut vain paikallisen gay-yhteisön tukikohta, se oli viimeisinä vuosikymmeninään myös turistikohde, must-see. Zanzin seinien sisällä kerrotaan iloinneen monien kuuluisien miesten, Jean Cocteau, Jean Marais … Zanziin tuli koko gay jetset. 1930-luvulla se oli gaymiesten yöelämän mekka.

Zanzin viimeiseksi jäänyt omistaja oli Jean-Marie Wawruszczak. Hänestä tuli Zanzin ravintoloitsija 1998. Tuolloin Zanzista oli tullut viimeisten tuntien orgastinen jatkopaikka, Wawruszczak aloitti siistimällä menoa. Zanzin kohtaloksi koituivat lopulta alle 50 metrin päähän avattu toinen toinen gaybaari ja myös kesäklubi. Viimeiset vuodet olivat kitumista. Muut paikat saivat jatkoaikalupia, Zanzin vuokraa yli kaksinkertaistettiin.

Kukaan ei kuitenkaan halunnut ostaa Zanzia enää ja yksi merkittävimmistä homohistoriallisista kohteista menetettiin.

Aamulla 9. joulukuuta 2010 Zanzin ovet suljettiin viimeisen kerran. Sittemmin paikalla avattiin jäätelöbaari. Zanzi oli olemassa kunnioitettavat 125 vuotta, muistot jäivät.

Zanzin lopettaminen uutisoitiin useissa julkaisuissa ympäri Eurooppaa, niin merkittävä tämä pieni baari oli.