An Early Frost on maailman ensimmäinen aids-elokuva. Se tehtiin Yhdysvalloissa televisiokanava NBC:lle  ja esitettiin maanantaina 11. marraskuuta 1985. Päärooleissa nähdään muiden muassa Aidan Quinn ja Gena Rowlands.

Muistan katsoneeni elokuvan televisiosta. Se oli ensimmäinen elokuva, jonka näin aidsista. Olin teini-ikäinen, vielä kaapissa  ja Aidan Quinnin näkeminen gayroolissa merkitsi paljon. Hän ei ollut vain hyvännäköinen, hän oli niin tavallinen ja helppo samaistua. Mutta itse oli elokuva oli sekä kaunis että surullinen. Muistan miettineeni sitä viikkoja. Ja aids-juttu todella pelotti minua…

Washington Post kuvasi An Early Frostia ”vuoden tärkeimmäksi TV-elokuvaksi”, mutta oli erittäin lähellä, että se olisi jätetty tekemättä. Homoparia ja aidsia esittävän elokuvan tekeminen ei ollut mikään yksinkertainen juttu 80-luvun Yhdysvalloissa.

An Early Frostin käsikirjoitus kirjoitettiin uudelleen yhteensä 14 kertaa, jotta se olisi televisiokanavalle sopiva. Kuvaamisen aikana tv-kanavan edustajat olivat jatkuvasti paikalla varmistaakseen, että Aidan ja hänen elokuvassa oleva poikaystävänsä eivät koskaan joutuneet lähekkäin ja mihinkään kosketuksiin keskenään.

An Early Frost kertoo Michael Piersonista, joka on kovasti työskentelevä lakimies. Hän sairastuu ja saa tietää saaneensa hiv-tartunnan. Osoittautuu, että hänen poikaystävänsä Peter – joka koki itsensä laiminlyödyksi suhteessa – oli ollut uskoton, saanut tartunnan ja sitten tartuttanut Michaelin. Michael menee kotiin vanhempiensa luo ja kertoo heille ja sisarelleen paitsi homoudestaan, myös saaneensa hiv-tartunnan. Tulee hälinää. Isä ei voi hyväksyä asiaa ja käy läpi kaikki kuviteltavissa olevat tunteet: pelon, vieraantumisen ja rakkauden. Sisko ei anna Michaelin tavata poikaansa. Hän pelkää tämän saavan tartunnan. Äiti yrittää kuroa umpeen isän ja pojan välistä kuilua. Peloissaan, mutta ymmärtäväisenä.

Elokuvan ohjaaja oli John Erman, avoimesti gay mies, jolta oli aiemmin tullut tv-hitti Roots eli Juuret.  Hän oli huolellinen tehdessään Michaelin ja Peterin välisestä suhteesta mahdollisimman rakkaudentäyteisen huolimatta siitä, että tv-kanava halusi esittää Peterin aids-draaman konnana. Siitä Erman kieltäytyi.

Elokuvan ensiesitys televisiossa rikkoi kaikki tuohon aikaan kuviteltavissa olevat ennätykset, 34 miljoonaa katsojaa näki elokuvan ja se oli illan katsotuin ohjelma, päihittäen jopa  jalkapallon ja suositun Cagney ja Lacey –sarjan jakson.

An Early Frostia oli ehdolla 14 Emmy-palkintoon, mutta voitti vain neljä – eikä missään merkittävimmissä kategorioissa.

”Hollywood ei ollut valmis”, Erman sanoi jälkeenpäin. ”Se oli liian aikaista. Mutta me kaikki tiesimme, että meidän olisi pitänyt voittaa.”

Aidan Quinn on sanonut, että ihmiset tulevat hänen luokseen vielä tänäkin päivänä kiittäen häntä elokuvasta ja kertovat, kuinka paljon se merkitsi heille ja heidän perheilleen ja että se auttoi heitä tulemaan ulos kaapista.

”On harvinaista ja fantastista pystyä tekemään elokuva, jolla todella on merkitystä”, Aidan kommentoi.

An Early Frost on kokonaisuudessaan katsottavissa Youtubessa oheisesta linkistä.