RuPaul’s Drag Racen ensimmäinen jakso tuli ulos 2. helmikuuta 2009, näimme ensimmäisen kerran yhdeksän drag queenia ”Werkroomissa”. Budjetti oli pieni, sittemin sitä on alettu kutsua ensimmäisen kauden filtteriksi, kaikki näytti suhruiselta, drag queenitkin näyttivät enemmän miehiltä mekoissa verrattuna siihen, mitä olemme sittemmin tottuneet näkemään.

Kukaan ei osannut alussa odottaa, millaisen imperiumin RuPaul rakentaisi. Kolmetoista vuotta, neljätoista kautta, pino Emmy-palkintoja, kuusi All Star -kautta, useita kansainvälisiä spin-offeja. Nyt lukemattomien ”sashay awayn” jälkeen kyseessä on jo yksi maailman suurimmista ohjelmista.

Trixie Matell, Katya, Kim Chi, Bob the Dragqueen, Bianca Del Rio ovat kaikki supertähtiä ja luoneet itsestään oman vahan tuotemerkkinsä.

Tuomaristossa ovat istuneet vierailijoina Ariana Grande, Lady Gaga, Miley Cyrus, Robyn ja Adam Lambert.

Vakaviakin keskustelunaiheita on käsitelty vitsien ja naurun lomassa. Queerkulttuurista on RuPaul’s Drag Racen myötä tullut mainstriimiä ja tuhannet hbtq-nuoret ovat saaneet nähdä miten heidän kaltaisiaan seuraa miljoonayleisö. Mutta ohjelma ei ole pääsyt tähän pisteeseensä ilman konflikteja.

RuPaul’s Drag Racea syytetty transihmisten pilkkaamisesta ja bodysheimingistä. Mutta RuPaul on ottanut opikseen. Historiaa tehtiin 13. kaudella, kun transmies osallistui kilpailuun ensimmäistä kertaa.

Tekstistä voisi ehkä päätellä, että RuPaulin Drag Racea -imperiumin suuruden päivät ovat takana. Se on kuitenkin päinvastoin. Uusimman kauden ensimmäistä jaksoa katsoi ennätysmäärä katsojia. Nyt Hollannin, Espanjan ja Iso-Britannian lisäsi myös Ruotsi saa oman versionsa suosikkisarjasta, kun RuPauls Drag Race Sweden alkaa 2023.