Oras Tynkkynen oli Suomen ensimmäinen jukihomo kansanedustaja. Hänen tiensä eduskuntaan vei kuitenkin epäsuorasi. Hän sai 2003 eduskuntavaaleissa sen verran vähän ääniä, 1560, että ne riittivät vain vihreiden varasijalle. Ensimmäisestä yrityksestä 1999 äänisaalis, 928 ääntä, oli kuitenkin  melkein tuplaantunut.

2004 heinäkuussa Tynkkynen kuitenkin nousi vihreiden kansanedustajaksi Satu Hassin siirtyessä Euroopan parlamenttiin. Tuolloin 26-vuotias Tynkkynen oli vaalikauden nuorin kansanedustaja.

”En mä näe mitään muuta vaihtoehtoa. Olen sellainen kuin olen”, Tynkkynen kommentoi julkihomouttaan tuolloin. ”Seksuaalinen suuntautuminen saattaa jollain tavalla vaikuttaa mun politiikassa, mutta se ei määritä kaikkea, mitä teen.”

Tuolloin 2000-luvun alkupuolella ei Suomessa julkihomoja ollut, niistä ei puhuttu edes Seiskassa. Mutta Tynkkynen ei ollut eduskunnassa pelkästään edistämässä hlbtq-asiaa, hänelle keskeisiä ovat ilmastoasiat.

2007 eduskuntavaaleissa Tynkkynen oli jo vihreiden ääniharava Pirkanmaalla. Hän pysyi kansanedustajana vielä seuraavissakin vaaleissa aina 2011 vaalikauden päättymiseen 2015 saakka. Silloin hän ei enää asettunut ehdolle, mutta yritti jälleen 2019, jääden varasijalle. Hän on ollut Tampereen kunnanvaltuutettuna 2001 alkaen ja Sitran vanhempi neuvonantaja 2014 alkaen.

2013 loppuvuodesta Venäjä oli hyväksynyt homopropagandalain. Eduskunnan juhlaistunnossa oli läsnä myös Venäläinen poliitikko, Tynkkysellä oli kaulassaan pridevärinen solmio, puheessaan hän kehotti torjumaan kansalaisten perusoikeuksien heikentämisen. Perussuomalaiset syyttivät Tynkkystä sopimattomista puheista ja Suomelle tärkeän Venäjän provosoinnista. Seuraavana vuonna Fennovoiman ydinvoimalaluvan käsittelyn yhteydessä Tynkkynen varoitti ottamasta Suomeen ”Putinin reaktoria”. Pääministeri Alexander Stubbin (kok) mukaan Tynkkynen lietsoi russofobiaa, samoin kokoomuslainen Jan Vapaavuori piti Tynkkysen varoittelua menneisyyden jäänteenä.

Oras Tynkkynen ilmoitti tällä viikolla asettuvansa ehdolle kevään 2023 eduskuntavaaleissa.

Oras Tynkkynen