Ranskalainen tanssija ja koreografi Thibault Monnier saapui töiden mukana Helsinkiin viisi vuotta sitten. Hän on tanssinut kansallisbaletissa, mutta on nykyään freelancer. Tällä hetkellä hän harjoittelee Tukholmassa Virpi Pahkisen teosta Monolit Polygon varten yöt ja päivät. Esitys nähdään Tukholmassa marraskuun alussa. Thibault kuitenkin viihtyy Helsingissä ja palaa tänne koiransa luo. Thibaultilla on myös oma blogi, missä voit tutustua mieheen laajemmin. Thibault esitti oman soolonumeronsa QX Awardseilla elokuussa.

QX tavoitti Thibaultin tanssitreenien välillä pikahaastattelua varten. Ei ehkä niinkään yllätäen, ranskalainen heittäytyi varsin syvälliseksi. Mutta aloitetaan kysymykset keveymmästä päästä.

Paras vinkkisi, miten koiran saa onnelliseksi.

– Halaamalla ja pussaamalla. Minun pieni parasystäväni on pikkuruinen kääpiöpinsteri, joka haukkuu todella paljon. Ainoa tapa hillitä häntä on antaa haleja ja pusuja. Loppujen lopuksi koirat ovat eläimiä kuten mekin ja tarvitsevat huomiota samalla tavalla.


Parhaat vinkkisi kunnossa pysymiseen.

– Miellytä itseäsi … Ihmiset keskittyvät liikaa ruokavaliohin ja kuntoiluun ja unohtavat hauskuuden niiden takana. Siitä tulee yhtä lailla pakkomielle siinä mistä muistakin riippuvuuksista tai sairauksista. Ihan vakavasti, lakkaa tuhlaamasta aikaasi ja nauti siitä mitä syöt ja tunne hyvää mieltä siitä. Toki kaikella ylensyönnillä on seurauksensa, joten toimi oikein ja ole vastuullinen omaa kehoasi kohtaan. Kehosi on alusta, joka kuljettaa sinut läpi ajan ja tilan, tässä elämässä, se on ainoa mitä sinulla on, joten pidä siitä huolta. Se mitä kokkaan ja mitä enimmäkseen syön on hauskaa, kiinnostavaa ja terveellistä.

– Niin ja tietty kardio. Enkä edes laske leikkiä. Olen hoikassa kunnossa ja hyvin taipuisa, koska teen kardiotreenin jokaisen treenin yhteydessä, mikä tarkoittaa käytännössä päivittäin. Lepään vain parina päivänä viikossa, silloin annan kehoni rauhoittua ja palautua ja treenin tulosten muodostua. Itse asiassa aloitan treenin kardiolla ennen kuin teen mitään varsinaisia liikkeitä kuten painonnostoja, jotta kehoni on varmasti riittävästi lämmennyt enkä satuta lihaksiani. Teen erilaisia kardiotreenejä, juoksua, crosstrainingia … Ja kun olen liian laiska lisään vain toistokertoja ja lyhennän taukoja. Ihmisten mielestä kardio ei ole hyväksi, mutta jos et ole sinut ylipainosi kanssa … Ikävä sanoa, mutta kardio on ratkaisu sinulle.

Mikä on sinulle tällä hetkellä se kirja tai muu kulttuurinen juttu?

– Yritän oppia enemmän antropologiasta, koen että elämme maailmassa, jonka vauhti vain jatkaa kiihtymistään. Miten pysymme tässä vauhdissa mukana ja mitkä askeleet otamme seuraavaksi huomioiden sen, että olemme nyt saavuttaneet niinkin historiallisesti merkittävän rajapyykin kuin mitä ilmastonmuutos on?

– Minun on siis palattava juurilleni ja juurillemme hetkeksi ja miettiä, mihin oma elämäni on menossa.

– Taiteilijana koen, että minun on annettava katsojilleni muutakin kuin vain liikettä. Tanssi voi todella tyhjää ja hauskaa, mutta silloinkin pidän itseäni visuaalisena suunnittelijana, joka haluaa miellyttää silmiä, haluan myös saada ihmiset jälleen kyseenalaistamaan tanssin. Tanssin ei tarvitse olla joko käsitteellistä tai liikettä, se voi olla molempia. Joten tämä on minun kulttuurijuttuni tällä hetkellä: yhdistää tarpeeni ymmärtää lajimme lähtökohdat ja siirtää se taiteeseeni. Raja henkilökohtaisen ja ammatillisen elämäni kanssa on joka tapauksessa aina hyvin ohut, joten miksipä sitä ei hyödyntäisi.

– Tälle radalle minut sai Yuval Noah Hararin kirja Sapiens, Ihmisen lyhyt historia (Toim. huom., suositellaan lämpimästi jokaiselle.)

 

Yhdessä valokuvaaja Mikko Rasilan kanssa Thibaultilla on projekti Movement in the Wild.