Helsingin Sanomat on mollannut Helsingin ainoaa gay-yökerhoa pariinkin otteeseen viime syksyn aikana, kaivaten samalla pian kolme vuotta sitten ovensa sulkenutta DTM:ää.

”Moni nuori käy Herculeksessa kuitenkin vain paremman puutteessa”, kirjotti HS Nyt marraskuussa. Ja kuukautta myöhemmin HS kirjoitti haastateltavan sanoin: ”Legendaarinen homobaari DTM suljettiin toistaiseksi eivätkä jäljelle jääneet Hercules ja Room Bulevard Roopen mukaan ole täyttäneet sen jättämää aukkoa”.

Vaikeaa muistaa vastaavaa yhden ravintolan mollaamista maan suurimman päivälehden sivuilta.

Hercules joutui muuttamaan toisen kerran lyhyehkön ajan sisällä 2021, kun kiinteistö saneerattiin uusiin tarkoituksiin, eikä yökerhotilaa enää siihen jätetty. Toisin kuin pandemian tullen Mannerheimin tiellä suljettu DTM:n yökerho, joka on lähes kolme vuotta kertonut etsivänsä uutta tilaa, Herculekselle löytyi uusi tila melko pian City Centerin kauppakeskuksesta eli Makkaratalosta.

Herculeksen uudet tilat, legendaarisen gay-yökerhon kolmas versio, on yhdessä mielessä gay-yökerhon kehityksen viimeinen pysäkki. Hercules jakaa tilat; sisääntulon ja narikan – ja nyt myös sisäänpääsyrannekkeen – heterobaarin kanssa. Hercules ja Baarikärpänen ovat kuin saman yökerhon kaksi osaa. Mikä olisi selvempi merkki siitä, että ns. suvaitsevaisuus on saavuttanut lakipisteensä? Herculeksen, gay-yökerhon wx on myös unisex, mikä on tavallaan aika veret seisauttavaa, kun pidetään mielessä, että homobaarin vessat ovat aina toimineet iskupaikkoina siinä missä baaritiskikin. Miten se sitten enää toimii, kun samassa ahtaassa tilassa jonottavat miehet ja naiset?

Kaupungilla onkin kirottu Herculeksen ratkaisua, osa kanta-asiakkaista on lopettanut siellä käymisen. Ja nuorten suosiossahan Hercules ei ole koskaan ollutkaan. Tässä mielessä Hesarin arvostelu pitää paikkansa, vaikka toisteisuutensa vuoksi julmalta lemuaakin.

Miten Herculeksella nyt sitten todellisuudessa menee? Onko jo konkurssi ovella?

QX kilautti Herculesta pyörittävän yrityksen toiselle omistajalle Erkki Koskelle. Hän ei Hesarin kirjoittelusta pidä, kukapa ravintoloitsija voisi moisesta mustamaalaamisesta pitää. Muuta aihetta tyytymättömyyteen hänellä ei sen sijaan ole.

– Uusi Hercules tekee tällä hetkellä oikein hyvää tulosta ja asiakkaita riittää.

Uuden vuoden aattona Herculekseen oli puolentoista tunnin jono jo ennen puolta yötä. Kuulosta ihan suositulta yökerholta.

Kevään ajan Hercules on suljettuna sunnuntait ja maanantait, mutta Koski lupaa avata nekin taas kelien parantuessa.

Koski haluaa vielä tähdentää, että alkukaaoksen jälkeen valituksia wc-jonoista ei ole enää tullut.

– Pääasiassa Herculeksen käytössä olevaan wc-tilaan rempattiin nopeasti neljä pisuaaria ja ränni lisää, sekä narikan viereinen wc muutettiin pelkästään naisten käyttöön.

 

Oletko järjestämässä tapahtumaa? Kerro siitä meille, julkaisemme mielellämme hlbtq-tapahtumia koskevia uutisia ja kuvia ja videoita. Tapahtumajärjestäjät voivat myös suoraan luoda tapahtumilleen oman sivun QX:n Queermappiin!