Kuva: Kaapo Kamu, Stailaus/tyyli: Aapo Siikala, Meikki: Janne Suono.

 

Suomen ensimmäiseen QX Gay Gaalaan on enää hieman yli kuukauden päivät. Gaalan juonnosta vastaava näyttelijä Krista Kosonen vastasi iloksemme muutamiin tähdellisiin ja hyvin tähdellisiin kysymyksiin tehtäväänsä liittyen.

Gay Gaala, mitä se tuo käsitteenä mieleesi?

– Lähinnä hyviä bileitä! Rakkautta, ihmisoikeuksia, glitteriä ja erilaisia, ihania ihmisiä.

Ennakko-odotukset gaalaa kohtaan?

– En oikein tiedä itsekään mitä odottaa, mikä on mahtavaa, Toivon tietenkin, että kaikilla on hauskaa, mutta toivon myös että ilta on voimaannuttava ja ajatuksia herättävä.

Miksi suostuit juontajan vastuulliseen tehtävään?

– No ensinnäkin olin tosi iloinen kun pyydettiin! Mielestäni Suomessa on aivan liian vähän gaaloja ja gay-gaala todellakin puuttui. Sitä paitsi on aina kiva olla läsnä kun ihmisiä palkitaan esimerkillisestä työstä tai ihan vaan vaikka esimerkillisestä olemisesta.

Onko tämä ensimmäinen askeleesi matkalla kohti homoikoniutta?

– Hahaa! Enpä usko. Jätetään se kuitenkin suuremmille diivoille.

Ruotsissa gaalassa shokeerasi kruununprinsessa pelkällä läsnäolollaan, mistä shokkiarvo Suomen gaalaan?

– No olisihan se mahtavaa jos presidentti tulisi jakamaan pystin tai joku silmäätekevä nuorison suosikki tulisi kaapista gaalan yhteydessä. Mutta katsotaan mitä tapahtuu! Ruotsalaista avoimuutta tänne meidän pikku Suomeenkin, kiitos.

Miten gaala saisi tulevaisuudessa Suomessakin miljoona tv-katsojaa kuten Ruotsissa?

– Ensi askel olisi varmaan se, että gaala televisioitaisiin, hehhe.

Vuoden 2013 merkittävin HLBT-hetki omasta näkökulmastasi?

– Tämä ei varmastikaan ole merkittävin mutta mainitsen sen silti: näin näyttelijän ja elokuva-alalla työskentelevän ihmisen näkökulmasta minusta on hienoa, että nämä asiat alkavat näkyä myös leffoissa. Esimerkkinä Simo Halisen ”Kerron sinulle kaiken”-elokuva, joka kertoo transsukupuolisesta ihmisestä.

Olen myös kovasti onnellinen Jani Toivolan rohkeudesta sekä Tahdon 2013-kampanjan saavuttamasta suuresta suosiosta.

Millaiseksi kuvailisit Suomen henkistä tilaa, jos sukupuolineutraali avioliittolaki ei toteudu lähitulevaisuudessa?

– Välillä tuntuu, että elänköhän jonkinlaisessa suvaitsevaisuuden kuplassa koska kaikki ystäväni pitävät täysin itsestäänselvyytenä, että samat ihmisoikeudet kaikille. Tämä ei kuitenkaan taida olla tilanne kaikkialla Suomessa. Jos sukupuolineutraali avioliittolaki ei toteudu, koen sen olevan henkinen askel taaksepäin. En haluaisi uskoa, että niin käy.

Mutta kyllähän se pelottaa, varsinkin kun on kauhulla seurannut miten nopeasti asiat ovat menneet kamalaan suuntaan Venäjällä.

Mitä et todellakaan tule tekemään gaalan aikana?

– Ei ole mitään sellaista! Yritän pysyä selvin päin ja vaatteet päällä.

Kaapista en valitettavasti tule ­­­ – yritin yhdessä vaiheessa kovasti olla biseksuaali mutta harmikseni huomasin olevani vain tylsästi hetero.

Liput QX Gay Gaalaan ovat myynnissä Lippupalvelussa.

QX Gay Map: QX Gay Gaala Suomi 2014