Osa Querelle-festivaalin ohjelmaa on myös aivan uusi QX Awards -tapahtuma.

Siitä lähtien kun Suomen QX Gay Gaala peruttiin loppuvuodesta 2017, olemme etsineet ratkaisua siihen, miten Suomessa voitaisiin edelleen juhlistaa vuosittain sankareita ja esikuvia. QX Awardsin pohjana on  QX Gay Gaala sekä muita lhbtq-palkintogaaloja, etenkin brittien Pink News Awards, joka sekin pidetään lähempänä loppuvuotta. Siitä ja tanskalaisten Axil-gaalasta saimme ideoita myös palkintokategorioihin. QX Awardsissa ei kuitenkaan istuta kuten gaaloissa, vaan se on rennompi tilaisuus eikä istumapaikkoja ole. Tältä osin palaamme QX Gay Gaalan alkuaikoihin. Niin Suomessa 2014 The Circus yökerhossa, kuin Tukholmassa 1998, molemmissa yleisö seisoi ravintolassa.

QX tuo Querelle-festivaalille kokonaan uuden konseptin, QX Awardsin. Se järjestetään tapahtuma tapahtumassa -periaatteella. Pienessä maassa on hienoa, että pystymme yhdistämään voimamme ja tuomaan tapahtumamme näin suoraan yhteisön keskelle.

QX vastaa QX Awardsin sisällöstä ja tuottamisesta  ja se toteutetaan Querelle-festivaaleilla perjantaina 24. elokuuta kello 18-21.30. QX Awardsiin tulee erikseen myyntiin oma 10 euron hintainen pääsylippu niille, jotka eivät halua ostaa lippua Querelleen. Haluamme antaa mahdollisimman monelle mahdollisuuden osallistua QX Awardsiin. Lipun voi myöhemmin päivittää täydeksi festivaalilipuksi. Kaikki liput myydään Querellen kautta. Tiedot päivittyvät Querellen sivuille lähipäivinä.

QX Awards 2018 juhlistaa sankareitamme ja esikuviamme vuodelta 2017. Kun mietit, ketä ehdottaisit, ajattele onko kyseinen henkilö ollut hyvä esikuva vuonna 2017? Onko hän rakentavalla tavalla vaikuttanut yhteisömme hyväksi. Sama tapahtumiin ja teoksiin soveltaen – ovatko ne koskettaneet meitä, nostaneet asiaamme esille valtaväestöön nähden rakentavalla tavalla?

Yhteistyössä Setan ja QX Awardsin kanssa Seta nimeää ehdokkaat lhbtiq-aktivisti -palkinnon saajiksi suoraan äänestykseen.

– Setan mielestä on arvokasta, että QX haluaa nostaa esille ja palkita lhbtiq-aktivisteja. Tarvitsemme edelleen rohkeita toimijoita, jotka tekevät näkyväksi epäkohtia, joita sateenkaari-ihmisten oikeuksien esteinä on ja vaativat muutosta. He ovat usein myös esimerkkejä muille ja tekevät sateenkaari-ihmiset näkyviksi ja raivaavat tietä omissa yhteisöissään. Toivomme, että QX Awardsin myöntämä huomionosoitus voi toimia pienenä kannustuksena ja kiitoksena lhbtiq-aktivisteille.” toteaa  Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

QX Awards 2018 ehdolleasettelussa haetaan ensi kertaa ehdokkaita Vuoden trans ja Vuoden politiikko -kategorioissa. Vuosi 2017 voi tuntua jo kovin kaukaiselta. Tässä on hiukan muistin virkistystä, mutta nämä ovat vain ehdotuksia, toivomme runsaasti ehdotuksia.

Äänestys on elokuussa. Lisäksi tapahtumassa jaetaan QX Kunniapalkinto toimituksen valintana.

Vuoden homo / bi: Emma Kantanen piirsi lesbosarjakuvaa, Perungan Pojat -joukkueen kanadalainen pelaaja Chris Voth on harvoja avoimesti homoja pallolajien miesurheilijoita koko maailmassa. Tuleeko teille vielä mieleen muita? Tomi Lapin Instagram-menestys noteerattiin Helsingin Sanomissa. Hän voi olla myös joku drageista tai muista kulttuurin tekijöistä kuten Antti Taipale tai Antti Eho?

Vuoden trans: Camille Auer piti taidenäyttelyn, pesäpalloilija Alex Saloranta kertoi olevansa trans. Jamie McDonaldin stand uppi viihdytti. Panda Eriksson teki Turku Pridea.

Vuoden hetero: Dome Karukoski ohjasi Tom of Finland -elokuvan, pappi Kai Sadinmaa vihki homoparin, eikä hän ollut ainoa.

Vuoden drag: drag-kulttuuri on Suomessa suositumpaa kuin koskaan. Kenet heistä muistat vuodelta 2017? Sheila vietti 10-v. taiteilijajuhlaansa, Pola Ivanka teki paluun, Divetillä oli The Showgirl Tour, Linnea von Kattendam, Jere Sivonen, Nikola, Jukka Kuronen ja ShoWhat muiden muassa viihdyttivät muuten vaan.

Vuoden politiikko: kuka hän on? 2017 käytiin kuntavaalit, ehkä äänestit häntä tai ehkä hän istui jo Eduskunnassa. Jani Toivola ja Silvia Modig olivat aktiivisia, oliko joku muukin? Annu Kemppainen huomattiin feministissä puolueessa.

Vuoden laulaja / näyttelijä / TV-persoona: Vuoden homo Tuure Boelius aloitti laulajan uransa, mutta ketä muita meikäläisiä muistat?

Vuoden elokuva: Tom of Finland oli Suome Oscar ehdokas. Pihalla noteerattiin kansainvälisillä festivaaleilla ja A Moment in the Reeds on valittiin maineikkaille Lontoon elokuvajuhlille.

Vuoden kirja: Artemis Kelosaaren eroottinen romaani Omenatarha kuumotti ja sopiii muuten hyvin kesälukemiseksi. Julkaistiinko 2017 muita?

Palkinto homokulttuurin edistämisestä: tämä palkinto myönnetään henkilölle. Suomalaisessa homokulttuurissa tapahtuu tällä hetkellä paljon. Esimerkiksi Antti Taipaleen Drag Battle oli tapaus jo 2017. Antti Ehon Bears On Board on jo kesän legenda, Jyrki Karttusen luoma hahmo Jemina palasi valokeilaan uudella numerolla Jemina – The Great American Show! Kristiina Puukko tuotti muun muassa Rainbow Speed Dating -tapahtumaa.

Vuoden Keep Up the Good Work: tämä palkinto myönnetään  yhteisölle tai ryhmälle: Kundit lavalla toi rohkean ja räväkän teatterikappaleen Herculeksen lavalle, Taidekoti Kirpilän queer-opastus oli menestys, Suomi sateenkaaren väreissä toi esiin seksuaalivähemmistöjä itsenäisyyden juhlavuonna, Helsingin Gayteatteri täytti 10 vuotta ja päivitti Oletko Sinä -esityksensä, Hotelli- ja ravintolamuseon näyttely kertoi homoravintoloiden historiasta, Kaupungin Naiset -lesbokuoron musiikkivideon juhlisti uutta avioliittolakia. Porvoossa oli kaupungin ensimmäinen pride. Helsingin gaykuoro Out ’n loud  ja lesbokuoro Kaupungin Naiset järjestivät Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi ensimmäisen pohjoismaisen LHBTIQ-kuorofestivaalin. Kansalaisaloite äitiyslaista saatiin eduskuntaan.

Vuoden homoklubi: näitä meillä ei montaa Suomessa ole, DTM, Hercules, Mixei – mixed-paikkoja toki unohtamatta, sellainen on Kallion Kaiku.

Vuoden baari, ravintola, kahvila: Cafe Cavalier, Bear Park Cafe on vienyt voiton parina viime vuotena, Mann’s Street, Room Bulevard, Turun Suxes.

Vuoden hbtiq-yrittäjäHappy Hour Skateboards oli maailman ensimmäinen skeittifirma, joka teki yhteistyömalliston Tom of Finland Foundationin kanssa, pikkuinen Publik baari valitsi ensimmäiseksi hyväntekeväisyyskohteekseen Helsinki Priden.

Vuoden mainos: Kalevala korun mainos puhutti, julkkikset nähtiin Tom of Finlandin vaatteissa elokuvan promossa, Jyväskylän energian mainoksessa nähtiin miespari.

Vuoden show, näytelmäMUU Gallerian näyttely käsitteli rakkauden teemaa kahden elokuvallisen teoksen kautta,  Jemina – The Great American Show sopii myös tähän kategoriaan. Turussa nähtiin Tom of Finland -musikaali.

QX Awards 2018 lauantaina 25. elokuuta Gloria kulttuuriareenassa Pieni Roobertinkatu 12, 00120 Helsinki. Ovet klo 19, QX Awards alkaa kello 20 ja After Party noin kello 22 alkaen samoissa tiloissa. Liput 12,50 (sisältää narikan).

Lipunmyynti alkaa perjantaina 10. elokuuta Tiketissä. Lippuja myydään myös ovella.

Lisätiedot QX Awardsin tapahtumasivulla Facebookissa, jatkobileet häpeämättömässä gay-klubiteemassa.

QX Awardsin aihetunniste on #qxawards.

(Päivitys 31.5.2018 klo 19.22: lisätty Kerttu Tarjamon kommentti).

(Päivitys 9.8.2018 klo 17.30: päivitetty tapahtumatiedot).