Egyptissä homoseksuaalit ovat joutuneet poliisin jahtaamiksi.

”Meneillään on systemaattinen tehoisku homoseksuaalien turvallisuutta kohtaan”, sanoo tutkija Dalia Abdeln Hameed egyptiläisestä Egyptian Initiative for Personal Rights -ihmisoikeusjärjestöstä.

Toimet homoseksuaaleja vastaan ovat aktivistien mukaan kiihtyneet kesän 2014 jälkeen Abdel Fattah al-Sisin tultua presidentiksi.

Homoseksuaalit pelkäävät poliisin puuttuvan heidän elämäänsä entistä tiukemmin etenkin sen jälkeen, kun poliisi ratsasi Kairossa kylpylän ja raahasi sieltä ulos ryhmän lähes alastomia miehiä joulukuun alussa. Pidätettynä on 26 miestä, joiden väitetään syyllistyneen irstailuun. Poliisi teki ratsian tv-juontaja Mona al-Iraqin vihjeen perusteella.

Uutistoimisto AFP:lle asiaa kommentoinut egyptiläinen mies kertoi, että ”valtio yrittää näyttää olevansa islamin vartija”. Hassan Sherif -salanimellä kommentoinut mies kertoi pelon ja ahdistuksen olevan nyt jatkuvaa, jopa omassa kodissa.

Egyptin lainsäädäntö ei yksiselitteisesti kiellä homoseksuaalisuutta, mutta rangaistuksia voidaan määrätä muiden moraalisäännösten. kuten uskonnon halventamisen avulla. Viranomaiset käyttävät säännöllisesti lääketieteellisiä testejä, joilla viranomaisen mukaan tunnistetaan homoseksuaalit.

Aiheesta kirjotti Helsingin Sanomat.