QX.fi otti ensiaskeleensa helmikuussa 2012, ensin Qruiser-blogina ja myöhemmin digitaalisena uutislehtenä.

QX Kustantamolle satsaus suomenkieliseen uutissivustoon oli itsestään selvä kehitys ruotsinkielisen sisällön lisäksi. Siitä lähtien, kun QX aloitti Ruotsissa, näimme, että monet Suomessa ovat kiinnostuneita sisällöstämme. Halusimme myös tavoittaa Ruotsin suuren suomenkielisen yhteisön. Vaikka emme täysin tunteneet Suomen olosuhteita, tuntui täysin luonnolliselta kokeilla julkaisemista.

Jo vuonna 2011 Sami Montell liittyi QX:n joukkoon työskentelemään markkinoinnin parissa ja aloittamaan toimituksellisen sisällön tuottamista suomeksi. Montell oli tuolloin jo tunnettu suomalaisessa sateenkaariyhteisössä, muun muassa DJ:nä ja myös Mr Gay Finland -kilpailujen järjestäjänä. Osa Qruiserin ja QX:n markkinointia oli juhlien järjestäminen Helsingissä ja osallistuminen omalla vaunulla Helsinki Priden paraatiin.

Vuonna 2012 Sami Montellista tuli päätoimittaja ja siitä lähtien on julkaistu yhteensä yli 3700 artikkelia.

Artikkelit ovat olleet yhdistelmä viihdettä, keskustelua, kulttuuria ja uutisraportointia, ainutlaatuista materiaalia suomenkieliselle QX:lle sekä molempien kielten eri sivustojen yhteisjulkaisuja.

Erityisesti sateenkaariliikettä koskevat keskustelut ovat saaneet paljon huomiota.

Vuonna 2014 järjestettiin Sami Montellin ohjauksessa ensimmäinen kolmesta QX GayGaalasta Helsingissä. Ensimmäisenä vuonna Circuksessa Krista Kosonen kannettiin juhlavasti yleisön läpi esiintymään. Vuosina 2015  – 2018 Savoy ja Gloria olivat paikkana gaalalle, joka sai paljon mediahuomiota ja upeita artisteja esiintymään. Valitettavasti gaala ei kerännyt tarpeeksi sponsoreita ja yleisöä.

Nyt, 12 vuotta sen jälkeen, kun QX Kustantamo aloitti suomenkielisen sisällön tuottamisen, meidän on todettava, että tämä koskee myös toimituksellista työtä. Emme ole onnistuneet keräämään tarpeeksi tuloja kattamaan kustannukset, joten julkaiseminen on lopetettava.

QX.fi säilyy edelleen luettavissa, jotta voit voivat selata sivuja ja muistella, viitata artikkeleihin ja seurata niitä keskusteluja, joita käytiin suomalaisessa sateenkaariyhteisössä tänä mielenkiintoisena aikakautena.

Kiitos Sami, kiitos kaikki uskomattomat työntekijämme vuosien varrella ja suuri kiitos kaikille, jotka ovat seuranneet meitä.

Jon Voss

QX Kustannusjohtaja

QX.se jatkaa julkaisuaan normaalisti. Toivomme, että monet teistä haluavat jatkaa seuraamistamme sitä kautta. Mikäli et osaa ruotsia, löytyy nykyään paljon kehittyneitä käännöstyökaluja! Queermap (map.qx.fi) ja Pridekalenteri päivitetään suomeksi myös jatkossa. Myös QX Shop (shop.qx.fi) ja Qruiser.com jatkavat toimintaansa normaalisti.