49 kuoli ja yli 50 haavoittui, kun sunnuntaiaamuna Suomen aikaan yksi aseistautunut mies hyökkäsi Pulse homoklubille Orlandossa Floridassa. Ampuja kuoli kolmen tunnin päästä poliisin tekemässä rynnäkössä. Äärijärjestö Isis ilmoittautui iskun tekijäksi, kertoo Reuters. FBI vahvistaa, että ampuja oli soittanut ennen hyökkäystään poliisille ja vannonut uskollisuutta Isisille. Ampumista seuraavien päivien aikana on kuitenkin alkanut vaikuttaa siltä, että isku ei ollut Isiksen masinoima, vaan sen aiheutti ampujan oma homofobia.

Poliisi ja klubin asiakkaita Pulse klubin ulkopuolella. Kuva: AP Photo/Phelan M. Ebenhack/TT

Orlandon polisiipäällikkö John Mina vahvistaa, että ampujalla oli hyökkäystyylinen ase, käsiase ja jonkinlainen laite. ”Vaikuttaa siltä, että teko oli organisoitu ja hyvin valmisteltu”.

Hyökkääjä avasi yleisön joukossa tulen, kun latinoteemainen salsa ilta oli päättymässä. lähellä sulkemisaikaa. Pulse klubi kuvailee itseään Orlandon kuumimmaksi homopaikaksi.

Maanantain aikana tarkentuneiden tietojen mukaan ampuja oli Yhdysvaltain kansalainen Omar Mateen. Ampujan isä on todennut medialle, että teon motiivina ei ollut uskonta, vaan todennäköisest homofobia. Isä kertoo poikansa aikaisemmin suuttuneen nähdessään miesparin suutelevan. Ampujan vaimo on kertonut miehensä olleen väkivaltainen. FBI oli kuulustellut ampujaa aikaisemmin kahteen kertaan terroristiyhteyksistä, mutta häntä vastaan ei ollut riittävää näyttöä.

Sunnuntaina Santa Monicassa pidätettiin mies, jonka autosta löydettiin rynnäkkökiväärejä ja mahdollisia räjäheitä. Mies oli kertonut viranomaisille olevansa kaupungissa pridekulkueen takia.

Via QX.se, Attitude.co.uk, hs.fi