Tämä vuosi lähenee loppuaan ja on tullut jälleen aika palkita vuoden sankarit ja sankariteot. Kuka teki parhaat biisin? Kenen kirja puhutteli sinua eniten? Missä oli parhaat bileet? Voit ehdottaa toimitukselle omat suosikkisi kaikkiaan 15 kategoriassa mukaan äänestykseen. Äänestys alkaa joulu-tammikuun vaihteessa.

Kuvassa vasemmalta, Vuoden homo 2016 Saara Aalto, Vuoden hetero 2016 Ville Niinistö, Vuoden homo 2014 Elias Koskimies, Vuoden homo 2015 Ari-Pekka Liukkonen, Vuoden hetero 2015 Jaana Pelkonen.

Muutama huomio valintaprosessista. QX Gay Gaalassa palkitaan edelleen vain kotimaiset sankarit, vaikka olemmekin tänä vuona jättäneet kotimainen-sanan pois artisti- ja biisi- kategorioissa. Ehdolleasettelu ei ole äänestys. Sillä ei ole lopullista merkitystä, kuinka monta kertaa ehdokasta on ehdotettu. Toimitus valitsee ehdokkaat äänestykseen ehdotusten ja sen perusteella miten ajankohtainen kukin on tänä vuonna ollut ja miten suuri myönteinen merkitys hänen työllään tai teollaan on ollut. Pääsääntöisesti ehdokkaita otetaan mukaan kolme jokaisessa kategoriassa. Tästä poiketaan vain erityisestä syystä. Esimerkiksi Vuoden kirja -kategoriassa on tänä vuonna todella paljon hyviä ehdokkaita, tällöin ehdokkaiden saaman kannatuksen määrää katsotaan tarkemmin, kuin jos varteenotettavia ehdokkaita olisi vain kolme, jolloin kaikki voidaan ottaa mukaan äänestykseen.

Ehdolleasettelu päättyy torstaina 8.12.2016 klo 23.59.

Ehdota omat suosikkisi täällä!

 

Tässä on joitakin vinkkejä toimitukselta esimerkkeinä ja muistin virkistykseksi.

Vuoden homo, bi, trans -kategoria on illan tärkein palkinto. Kuka on päätä pidempi muita tänä vuonna? Onko hän Suomen kaikkien aikojen nuorin drag-queen Jere Sivonen, kaapista YouTubessa tullut 15-vuotias vloggari Tuure Boelius vai joku tänä vuonna romaanin julkaisseista kirjailijoista.

Saara Aalto voitti 2016. Kuluvana vuonna Saara on ollut esillä enemmän kuin koskaan ja hän myös juonsi Helsinki Pridella. Ansaitseeko Saara palkinnon myös 2017? Cristal Snow on myös ollut näkyvästi esillä tänä vuonna ja suorasukaiseen tapaansa todennut “Haistakaa kaikki vittu, olen just niin homo kuin haluan”.

Vuoden hetero -kategoriassa on jo paljon vähemmän varteenotettavia ehdokkaita. Huippusuosittu Roope Salminen latasi pridetunnelmissa Instagrammiin herkän kuvan, jossa suuteli miespuolisen kaverinsa kanssa ja kirjoitti jokaisen oikeudesta olla oma itsensä. Mitä muita, ehkä suuerempiakin sankaritekoja on joku valtaväestön edustaja puolestamme tehnyt 2016?

Vuoden kirja -kategoriassa ehdokkaita on enemmän kuin äänestykseen mukaan mahtuu. Tänä vuonna on julkaistu useita seksuaalivähemmistöä erityisesti koskettavia suomalaisia romaaneja! On Otto Lehtinen: Wurlitzer, Pekka hiltunen: Onni, Tommi Kinnunen: Lopotti, Pirkko Saisio: Mies ja hänen asiansa, Helena Sinervo: Armonranta, Jani Toivolan Musta tulee isona valkoinen, Jari Sillanpään elämänkerta, Sami Hilvon Pyhä Peto. Kirja-kategoriassa on nyt pakko muistuttaa, että pääsääntöisesti mukaan mahtuu vain 3 ehdokasta, joka tapauksessa nyt kirjoja on niin paljon, että osa jää pakosti pois.

Vuoden tv-tähti sitten. Salatut elämät on Suomen homoin tv-saippua koskaan. Sarja onkin ollut ehdolla aikaisempina vuosina ja voittanutkin. Homohahmoja Suomen tv:ssä ei niin paljon muuten vilise, mutta myös homonäyttelijää voi ehdottaa. Ja Vuoden tv-tähti voi olla myös hetero. Viime vuonna palkinnon nappasi Siskonpedillä Pirjo Heikkilä. ToosaTV on nyt ihan oikealla tv-kanavalla, tuoko se voiton toistamiseen? Toosa voitti 2014.

Vuoden artisti ja Vuoden biisi. Kohdistakaamme katseemme tänä vuonna albumin julkaisseisiin artisteihin, joista meikäläisten supersuosikkeja ovat ainakin Kaija Koo, Sanni, Evelina, Paula Vesala ja Paula Koivuniemi.

Vuoden muotisuunnittelija on uusi palkintokategoria GayGaalassa. Tämä otettiin mukaan yleisöpalautteen innoittamana ja koska suomalainen muoti on saanut nyt paljon huomioita maailmalla ja noh, koska homot ja muoti.

Vuoden homoklubi, keiden pitäisi olla mukana? Klubirintamalla vuoden suurin paukku oli Herculeksen muutto uusiin ja entistä suurempiin tiloihin. Mixei Tampereella sai uudet omistajat. Mutta ovatko nämä suosikkejasi, vai Tampereen Leimarit, dtm ja G Lounge & Skybar Club.

Vuoden baari, ravintola, kahvila -kategoriassa tuli tänä vuonna mukaan uusi Room Bulevardi. Tässä kategoriassa on myös runsauden pulaa: Cavalier, Freedom, GLounge & Skybar Club, Kulma/Bear Park, Terassibar, Fairytale, Mann’s Street.

Vuoden homopaikka (muu maa), jotta muualla kuin Helsingissä sijaitsevilla ravintoloilla olisi mahdollisuus voittaa, otimme niille tämän oman kategorian. Mixei, Yöhuikka ja Suxes, onko muita? Olisi kiva, jos olisi!

Palkinto homokulttuurin edistämisestä -kategoria syntyi viime vuonna, kun kävi ilmi, että Suomessa tapahtuu niin paljon, että kaikki hyvät teot eivät mahdu Keep Up the Good Work -kategoriaan, joka näin jaettiin kahtia. Hyviä ehdokkaita homokulttuurin edistämisestä palkittaviksi voisivat olla ahkea puuhanainen Kristiina Puukko pikadeitti-tapahtumien ja Miss Gay -kilpailun ja monen muun tapahtuman takana tai Mega-Paula, joka toi Drag Show Artist -kilpailun takaisin neljän vuoden tauolta ja on ainoa, joka drag-kilpailuja vielä järjestää. Tänä vuonna on myös Vinokinon juhlavuosi, heidän työnsä on eittämättä jättänyt suuren jäljen Suomalaiseen kulttuuriin 25 vuoden aikana.

Vuoden keep up the good work – on nyt selkeämmin tsemppauspalkinto. Tänä vuonna joukosta ovat jääneet mieleen Eurogames, Espoo Unitedin Valavuori-kohun jälkeinen peli sateenkaarikypärissä, Väestöliiton Hurma-lehti, Pinkit yrittäjät, jotka kasasivat kartan homoyrittäjistä. Tai Hanko Pride, joka järjestettiin ensimmäistä kertaa tänä vuonna.

Vuoden show, konsertti, näytelmä -kategoriassa soisi muistettavan ainakin Turun kaupunginteatterin Neljän tien risteys -näytelmän, toki versionsa teki myös Kotkan kaupunginteatteri, Oskun ja Jarkon ShoWhat täytti 18-vuotta ja piti juhlaesitykset. Antti Tuiskun konsertti nähtiin kesällä lähes kaikkialla.

Vuoden drag -kategoriassa on myös tulossa tiukka kisa. Show What juhlii 18. vuottaan. ToosaTV pääsi oikeaan televisioon. Kalkkunan Bingoa on myös nähty jo 15 vuotta. Sheila ja Marko Vainio kamppailivat molemmat televisiossa Talent Suomi -ohjelmassa omilla esityksillään. Jere Sivonen voitti Drag Show Artist -kilpailun ja on tiettävästi nuorin drag artistimme koskaan.

Vuoden hlbti-yrittäjää miettiessä kannattaa katsoa homoyrittäjien itsensä laatimaa pinkkikarttaa. Tässä kategoriassa voi olla mukana se uuttera ja mukava lähistösi kivijalkayrittäjä tai isomman firman pääomistaja. Tässä kategoriassa ei huomioida ravintola-alan yrittäjiä, joilla on jo kolme muuta kategoriaa.

 

QX Gay Gaala torstaina 2.2.2017 Savoy-Teatterissa. Gaalan juontavat Jani Toivola ja Mikko Leppilampi. Liput alk. 15 € Lippu.fi ja Savoy-Teatteri.