Huhtikuun alusta alkaen on tullut raportteja homomiesten vainoista Tšetšeniassa. Maan hallinto on kiistänyt väitteet kidutuksista ja keskitysleirin kaltaisesta vankilalaitoksesta. Sen sijaan jopa Tšetšenian presidentti Ramzan Kadyrov on todennut, että heidän maassaan ei homoja edes ole.

Vice Newsin toimittaja on nyt päässyt ohjatulle kierrokselle vankilaan toiminnasta vastaavan poliisin kanssa. Poliisi kiistaa väitteet ja näyttää, että mitään kaltereita ei ovissa tai ikkunoissa ole. Rakennuksessa olisi mahdotonta pitää ketään vangittuna, hän esittää. Kuvamateriaali näyttää purkujälkiä ja toimittaja kiinittää huomiota jalanjälkiin lattialla.

”Jos homoja olisi, luuletko, että me edes tahtoisimme olla tekemisissä heidän kanssaan? Minun poliisini eivät haluaisi edes koskea niihin ihmisiin, sanoo Ayub Kataev.

Toimittajan videoreportaasi ei ole täysin lohduton. Haastatellun asiantuntijan mukaan vaikuttaa siltä, että kansainvälinen painostus ja myös Kreml ovat vaikuttaneet vainot ovat tauonneet, ainakaan uusia raportteja ei ole tullut.

Katso koko Vice Newsin raportti tästä!