Bouhdid Belhedi ei vähästä säikähdä. Hän on lhbt-aktivisti, jonka islamistiset kiihkoilijat pahoinpitelivät hänen talonsa edessä Tunisiassa ja rosvo hakkasi hänet poliisin katsoessa vierestä. Oltuaan mukana käynnistämässä radioasema Shams Radia, seksuaalivähemmistöille suunnattua verkkoradiota, hän on saanut tuhansia uhkauksia ja loukkauksia verkossa.

Shams Rad aloitti toimintansa Tunisiassa joulukuussa ja on lajissaan ensimmäinen arabimaailmassa. Lähetyksiä on kuutena päivänä viikossa ja se saavuttaa 10 000 ihmistä kaikkiaan 15 maassa. Rahoitus tulee Hollannin suurlähetystöltä.

– Tarkoituksena on luoda tila, jossa voi puhua lhbt-asioista ja jota ”imaamit eivät hallitse”, sanoi Mounir Baatour Shamsista, joka on kanavaa pyörittävä ryhmä.

Kanavan haasteina on pysyä lain rajoissa. Anaaliseksi on Tunisiassa rangaistavaa, siitä voidaan tuomita jopa kolme vuotta vankeutta. Juontajat ovatkin kielenkäytössään varovaisia, jotta ei vaikuttaisi siltä, että he pyrkivät edistämään homoseksuaalia toimintaa. Kukaan ei tule kaapista kanavalla. Yleisimmät aiheet ovat tieteellinen näkemys homoseksuaalisuudesta ja homojen hoidot, kertoo artikkelissaan The Economist.

Juontajat ovat todenneet muun muassa näin:

– Nyt on 2018 ja arabikaduilla homofobia jyllää vieläkin!

– He käyttävät yhä sanaa perverssi.

Libanonilaisen rokkibändin Mashrou’ Leilan lauluja soitetaan paljon, bändin laulaja on avoimesti homo.

Tunisian ihmisoikeusministeri Samir Dilou on sanonut, että ”seksuaalinen suuntautuminen on länsimaille tyyppillinen käsite” ja että ”homoseksuaalit tarvitsevat lääketieteellistä hoitoa”. Hän on hyökännyt myös maansa ainoaa gay-julkaisua Gayday magazinea vastaan toteamalla, että ”sananvapaudella on rajansa”, kirjoittaa newnownext.

Maaliskuun alussa tulleiden uutisten mukaan Tunisian käräjäoikeus on kieltäytynyt sulkemasta Shams Radia. Sulkemista oli vaatinut imaameja edustanut ryhmittymä sillä perusteella, että se uhkaa ”yhteisöllisiä arvoja ja perhearvoja”.

Shams Radia voi kuunnella esimerkiksi täältä (linkki Youtubeen).