Adrian Coman ja Clai Hamilton kohtasivat toisensa ensi kerran Central Parkissa New Yorkissa 2002. He rakastuivat toisiinsa nopeasti ja menivät naimisiin.

Coman on Romanian kansalainen ja Hamilton Amerikan kansalainen, mistä aiheutui ongelmia kun pari myöhemmin halusi muuttaa Romaniaan.

Romanian viranomaiset hylkäsivät Hamiltonin oleskelulupahakemuksen avioliitosta huolimatta. Perusteluina oli, että samaa sukupuolta olevien avioliitot eivät ole maassa sallittuja.

– Romanian kansalaisia ei voida enää jakaa hyviin ja homoihin. Meitä ei voida kohdella vähempiarvoisina ilman samoja oikeuksia, sanoi Coman kun pari päätti viedä asian EU-tuomioistuimeen.

Ratkaisu tuli tänään. EU-tuomioistuin päätti, että kaikilla pareilla on samat oleskeluoikeudet ja myös niiden EU-maiden, jotka eivät hyväksy samaa sukupuolta olevien avioliittoa on tunnustettava muualla solmitut avioliitot.

– Olemme kiitollisia EU-tuomioistuimelle ja kaikille ihmisille ja instituutioille, jotka ovat tukeneet meitä. Tämä on voitto ihmisarvolle, sanoo Coman ja jatkaa:

– Voimme nyt katsoa ketä tahansa virkamiestä silmiin kaikkialla EU:ssa tietäen, että meidän suhteemme yhtä arvokas kuin muidenkin kuin kyseessä ovat oleskeluoikeudet.