Kesällä 2010 järjestettiin ensimmäinen Mr. Gay Finland -kilpailu. Viime yönä valittiin tittelin kantaja jo kymmenennen kerran. Mr Gay Finland 2019 on kotoisin Mikkelistä, asuu nykyisin Helsingissä, hän on 23-vuotias ja nimeltään Konsta Nupponen.

– Haluan rohkaista jokaista itseään vielä etsivää tai epäilevää sateenkaarinuorta luottamaan yhdenvertaiseen ja tasa-arvoiseen Suomeen. Esimerkiksi varusmiespalvelukseen astuessaan jokaisen on tunnettava itsensä tervetulleeksi omana itsenään. Suomalaisen koulumaailman pitää olla maailman suvaitsevaisin ja turvallisin myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille, tiivistää tuore Mr. Gay Finland 2019.

Voittaja on Konsta Nupponen.

Konsta on kieltenopettajaksi opiskeleva filosofian ylioppilas ja osallistuu aktiivisesti opiskelijapolitiikkaan, jossa hän haluaa nostaa esiin yhteiskunnallisia epäkohtia ja jättää oman kädenjälkensä Suomen tulevaisuuteen.

Elämänilon lisäksi Konsta mainitsee parhaaksi ominaisuudekseen energisyyden, haastavimmaksi taas pikkutarkkuuden. Hän haluaa itsensä muistettavan aitoudesta ja rohkeasta asioihin heittäytymisestä.

Valinnan teki tuomaristo, johon kuuluivat muotiyrittäjä ja Playboy-malli Susanna Penttilä, laulaja-lauluntekijä Sebastian Rejman, Seta ry:n puheenjohtaja Sakris Kupila, stylisti Vesa Silver sekä Mr Gay World 2019, 4. perintöprinssi Nick Van Vooren Belgiasta. Tuomariston puheenjohtajana toimi näyttelijä Hannele Lauri.

– Kaikki finalistit olivat upeita ja erilaisia. Voittajan valinta oli kuitenkin lopulta yksimielinen. Konsta oli sanavalmis, rohkea, älykäs ja kansainvälisestikin edustava. Tuomariston vakuutti hänen aito halunsa herättää toivoa nuorissa sateenkaari-ihmisissä, päätuomari Hannele Lauri kertoo raadin yhteisistä perusteluista.

1. perintöprinssiksi valittiin 33-vuotias Haapavedeltä kotoisin oleva tamperelainen Ari-Pekka Ruha, joka oli myös yleisön suosikki. Toiseksi perintöprinssiksi valittiin 34-vuotias Vantaalta kotoisin oleva ja Helsingissä asuva Nando de Bruijn, joka oli myös kilpailun ensimmäinen transsukupuolinen finalisti.

Finaaliin osallistui lisäksi viisi muuta ehdokasta: Jari Vikman, Juho Kähönen, Kevin Koho, Marko Bärn ja Mitja Nöjd.

Tänä vuonna kilpailun hyväntekeväisyyskohteena on Setan nuorisotyön ja IGLYO-järjestön kansainvälinen sateenkaarinuorisopoliittinen konferenssi, joka järjestetään Helsingissä lokakuussa. Seta ja IGLYO haluavat nostaa konferenssin aikana sateenkaarinuorten ihmisoikeudet julkiseen keskusteluun Suomessa.

Ari-Pekka Ruha
Nando de Bruijn
Mr ja Miss Gay Finland 2019