Lokakuusta 2020 syyskuun loppuun 2021 ulottuvalla vuoden ajanjaksolla on raportoitu tapahtuneen enemmän transihmisten ja sukupuoleltaan moninaisten ihmisten murhia kuin koskaan aiemmin, kaikkiaan 375, mikä on seitsemän prosenttia edellis vuotta enemmän, kerrotaan Setan tiedotteessa.

Tilastot osoittavat, että pahimmat maat ovat Brasilia, Meksiko ja Yhdysvallat ja että lähes kaikki, 96 %, oli transnaisia tai -feminiinejä ja yli puolet seksityöntekijöitä (niistä, joiden ammatti oli tiedossa), keski-iältään uhrit olivat vain 30 vuotta.

Raportin perusteella transmurhia on EU:n alueella hyvin vähän. 70 % kaikista murhista raportoitiin Keski- ja Etelä-Amerikassa.

Samoissa maissa naisten murhat yleensäkin ovat korkealla tasolla

Brasiliassa naisten murhat yleensäkin ovat korkeissa lukemissa. Ennen pandemiaa 2019 Brasiliassa tapettiin neljä naista päivässä, raportoi Human Rights, valtaosa kotiväkivallan uhreina. Tilastojen mukaan kaikkiaan naisia tapettiin Brasiliassa viime vuonna (2020) yhteensä 1,350. Meksikon lukemat ovat vielä synkempiä; päivittäin tapetaan kymmnen naista, kertoo Guardian.*

Transgender Europen mukaan tilasto kertoo huolestuttavasta kehityssuunnasta, jossa naisviha, rasismi ja ulkomaalaisvastaisuus risteävät, sekä vihasta seksityöntekijöitä kohtaa.

Suurin osa tiedosta tulee tiedotteen mukaan maista, joissa tapauksia raportoivat trans- tai sateenkaarijärjestöt. Toimivien järjestöjen puuttuminen näkyy väkivallan ja murhien aliraportoimisena.

Murhattuja transihmisiä muistetetaan vuosittain kansainvälisenä transmuistopäivänä 20. marraskuuta. Helsingissä tilaisuus on Kansalaistorilla ja se on osa käynnissä olevaa TransHelsinki-viikkoa.

 

*Lisätty 18.11.2021 väliotsikko ja sitä seuraava kappale.