Alkuviikosta Tanska tiedotti uudesta apinarokkorokotestrategiasta, se tarjoaa jatkossa rokotteen kaikille miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Aiemmin Tanskan strategia oli sama kuin Ruotsin ja Suomen: rokote tarjotaan vain henkilölle, joka ollut läheisessä kontaktissa tai seksikontaktissa sellaisen henkilön kanssa, jolla on vahvistettu apinarokkotartunta. Perusteena muutokselle oli tartuntojen moninkertaistuminen.

Tanska tarjoaa apinarokotteen miehille, joilla on seksiä miesten kanssa kriteerein, jotka ovat tuttuja hivin estolääkitys PrEPin myöntämiselle.

THL ilmoittaa apinarokkorokotteen jakeluperiaatteesta, kun rokotetta saadaan maahan. Tämä tapahtuu mahdollisesti ensi viikolla THL:n Taneli Puumalainen toteaa Mediuutisille. Jakelu painottunee riskiryhmiin. Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet, kommentoi Ylelle, että laajamittaista homo- ja bi-miesten rokottamista ei ehkä tarvita.

Henkilöt, jotka voivat saada apinarokkkorokotteen Tanskassa ovat hiv-positiivisten ja PrEPillä olevien ohella:

  •  He, jotka täyttävät PrEPin saamisen kriteerit
  • Jos on terveydentilan perusteella kohonnut tartuntariski
  • Jos olet mies ja sinulla on seksiä miesten kanssa ja sinulla on ollut jokin näistä;
    • suojaamaton anaaliyhdyntä vähintään kahden miespuolisen partnerin kanssa viimeisen 12 viikon aikana (vakituista hiv-negatiivista kumppania ei huomioida )
    • kuppa viimeisen 24 viikon aikana
    • klamydia tai tippuri viimeisen 24 viikon aikana

Läheisessä kontaktissa apinarokon saaneeseen ollut henkilö voi saada rokotteen sairastumisen riskin pienentämiseksi, mutta päätöksen tekee infektiotautien lääkäri. Rokotteen voi saada myös, jos on ollut suorassa ihokontaktissa tai kontaktissa eritteisiin (kuten sylki, siemenneste) tai pintoihin, joissa virusta on voinut olla, kuten vaatteisiin tai petivaatteisiin. Lisäksi Tanska tarjoaa rokotteen hoitohenkilöstölle, jolla on ollut läheinen fyysinen kontakti oireita omaavaan henkilöön.

Tällä hetkellä apinarokkoa vastaan on olemassa toimiva rokote, mutta sillä on koko maailmassa vain yksi valmistaja, tanskalainen Bavarian Nordic. Rokotetta annetaan kaksi annnosta, välissä vähintään 28 päivää. Ruotsissa rokotetta on jaettu yhdeksän annosta, maahan on saatu jo 1500 rokotteen erä, tartuntoja on 126. Tanskassa vahvistettuja tartuntoja on 141. Suomeen on luvattu 210o rokottetta useammassa erässä, mutta yhtään ei ole vielä saapunut maahan, tartuntoja on reilut 20. Puumalainen toteaa, että hankitasopimuksen on tehnyt EU-komissio ja EU-maat on jaettu eri kategorioihin sen perusteella kuinka paljon apinarokko maassa on, Suomi on vähemmän kiireissä kategoriassa. Koko maailmassa tartuntoja on yli 30 000.

Apinarokkoon on myös yksi lääke, Tecovirimat SIGA kapseli, jonka Euroopan lääkeviraston (Ema) on hyväksynyt jo viime syksynä. Kyseessä on uusi isorokkolääke, joka on hyväksytty käyttöön poikkeusmenettelyssä, mitään kliinisiä tutkimuksia lääkkeestä apinarokon hoitoon ihmisillä ei ole olemassa, joten sen käyttö on harkittava tapauskohtaisesti, kirjoitti Mediuutiset aiemmin tänään. Neuvottelut lääkkeen hankinnasta käydään EU-tasolla.

Tecovirimatia ei saa ottaa yhdessä mm. erektiohäiriiön, masennukseen, diabetekseen käytettävien lääkkeiden kanssa ja lääkkeen yleisenä haittavaikutuksena – useammalla kuin yhdellä kymmenestä – voi esiintyä päänsärkyä.