Merkittävä osa Niinistöä toisella kierroksella äänestäneistä teki valintansa sen perusteella, että eivät halunneet äänestää homoa.

Kuva: AP Photo/Lehtikuva/Jussi Nukari/Scanpi

Tämän päivän Helsingin Sanomat kirjoittaa tuoreesta presidentivaalien tuloksesta TNS-gallupilla ja Helsingin yliopistolla teettämästään tutkimuksesta.

Niinistön kannattajista suurin osa, 39 % vastaajista, äänesti Niinistöä ensisijaisesti, koska kokivat hänet kyvykkääksi hoitamaan Suomen asioita. Toiseksi painavin syy, 35 % vastaajilla, oli kuitenkin vastaehdokas Haaviston seksuaalinen suuntautuminen.

Niinistöä äänestäneiden keskuudessa Haaviston homous koettiin tärkeämmäksi äänestysperusteeksi kuin Niinistön asiantuntemus ulkopolitiikassa. Helsingin Sanomat toteaakin tämän olevan mielenkiintoinen huomio, sillä ulkopolitiikan johtaminen yhdessä valtioneuvoston kanssa on Suomen presidentin pääasiallinen tehtävä.

Setan hallituksen puheenjohtajan Outi Hannulan mielestä tutkimuksen tulos on selkeä osoitus siitä, että maastamme löytyy vielä voimakkaita asenteita homoseksuaalisuutta vastaan. Tämä kertoo jotain ihmisten yleisestä asenteesta, prosentti on tosi korkea, sanoo Hannula ja jatkaa, että tämä väistämättä vaikuttaa siihen miten Haaviston homoutta merkittävänä pitävät suhtautuvat kohtaamiinsa homoihin.

Tampereen yliopiston professori ja ja Yhteiskuntatutkimuksen instituutin johtaja Risto Heiskala toteaa, että Suomessa on lyhyessä ajassa tapahtunut huimaava arvoliberalismin eteenpäin marssi.

Niinistöä äänestäneiden keskuudessa Haaviston homous nousi HS:n teettämän tutkimuksen mukaan tärkeimmäksi valintaperusteeksi Sdp:n, perussuomalaisten ja keskustan kannattajien keskuudessa. Lisäksi asia painottui myös miesten ja iäkkäiden äänestäjien kohdalla.