Hollannin roomalaiskatolinen kirkko kastroi ainakin kymmenen hoivassaan olevaa alle 21-vuotiasta teinipoikaa 1950-luvulla homoseksuaalisuuden takia.

NRC Handelsblad sanomalehti kertoo Henk Helthiuksesta, joka kastroitiin 1956 hänen ollessaan alaikäinen, sen jälkeen kun hän oli kertonut poliisille, että katolisen sisäoppilaitoksen papit olivat käyttäneet häntä hyväkseen.

Helthiuksen tapauksen paljastanut tutkiva journalisti Joep Dohmen löysi todisteita ainakin yhdeksästä muusta kastraatiosta. ”Nämä tapaukset ovat nimettömiä eikä niitä voida enää jäljittää”, hän sanoo. ”Heitä tulee monta lisää. Kysymys onkin, haluavatko nuo pojat, nyt jo vanhat miehet, kertoa tarinansa”.

Helthius kuoli auto-onnettomuudessa 1958 kaksi vuotta kastraationsa jälkeen ollessaan 20-vuotias.

Kaksi pappismiestä tuomittiin hyväksikäytöstä, mutta siitä huolimatta poliisi siirsi Helthiuksen aluksi katoliseen psykiatriseen sairaalaan, jossa hänet tuomioistuimen asiakirjojen mukaan kastroitiin ”omasta pyynnöstään”. Helthiuksen kirjallista suostumusta ei ole.

Dohemin lähteiden mukaan kivesten kirurgisen poiston katsottiin olevan hoito homoseksuaalisuuteen ja myös rangaistus niille, jotka arvostelivat papistoa seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Cornelius Rogge, tunnettu hollantilainen kuvanveistäjä, jonka perhe tunsi Helthiuksen 1950-luvulla, teki kastraatiosta virallisen ilmoituksen. Todisteita ei tuolloin hyväksytty.

”Pyysimme kerran Helthiusta pudottamaan housunsa, kun naisia ei ollut läsnä. Hän teki niin. Hänet oli täydellisesti silvottu. Se oli valtava shokki,” hän sanoi.

Viime joulukuussa hollantilaisen ex-ministerin Wim Deetmanin virallinen tutkimus vastaanotti 1800 raporttia papiston tai vapaaehtoisten harjoittamasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä Hollannin hiippakunnissa 1945 jälkeen. Rogge lähetti Helthiuksen raportin, mutta sitä ei tutkittu enempää näytön ollessa puutteellinen.

Maanantaina esiin tulleiden todisteiden perusteella hallituksen valvojat olivat tietoisia että alaikäisiä kastroidaan heidän ollessaan katolisen kirkon ylläpitämissä psykiatrisissa laitoksissa. Pöytäkirjojen mukaan valvojat olivat läsnä kokouksissa, joissa kastraatioista päätettiin. Asiakirjoista on myös luettavissa, että katolinen henkilökunta ei pitänyt aiheellisena ilmoittaa kastraatiosta vanhemmille.

Tänään Hollannin parlamentin jäsenet vaativat riippumatonta tutkimusta.

Lähde