Hollanti sai Euroopan vapaimman translain

 

Hollannin parlamentti hyväksyi tällä viikolla Euroopan vapaamielisimmän translain, eli sukupuolen korjaamista koskevan lain.

Uuden lain mukaan 16 vuotta täyttäneet hollantilaiset voivat korjata sukupuolensa passeihin ja muihin virallisiin dokumentteihin vapaasti esittämällä vain puoltavan psykologinlausunnon.

Vanhan lain mukaan väestökirjanpitoon merkittyä sukupuolta ei saanut korjattua kuin sterilisaation, lääketieteellisten hoitojen ja oikeuden luvan jälkeen. Lukuisat ihmisoikeustarkkailijat ovat todenneet tällaisen menettelyn rikkovan perusoikeuksia.

Suomen voimassa oleva translaki on samantapainen kuin Hollannin kumottu laki. Sen uudistamista valmistellaan jo sosiaali- ja terveysministeriön asettamassa työryhmässä, jossa sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeusjärjestöjä edustavat Setan pääsihteeri Aija Salo ja Trasek ry:n puheenjohtaja Antti Karanki.

Heidän mukaansa tässä vaiheessa vaikuttaa siltä, että työryhmä tulee ehdottamaan kiireellisenä vain lisääntymiskyvyttömyyden ja naimattomuuden vaatimusten poistamista translaista.

– Pelkään, ettei työryhmän esitys mene niin pitkälle kuin Hollannin uusi laki, Karanki sanoo.

Translain mukaan sukupuoltaan korjaavan on esitettävä myös lääketieteellinen selvitys siitä, että hän kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja elää sen mukaisesti. Jos nämä vaatimukset jäävät lakiin, pakotetaan sukupuoltaan korjaavat käytännössä edelleen lääketieteen kontrollin piiriin, Salo arvioi.

– Tokihan moni haluaa hoitoja, mutta niiden ei pitäisi olla sukupuolen juridisen korjaamisen ehto, hän sanoo.

Kansalaisjärjestöjen tavoitteena on erottaa sukupuolen juridinen korjaaminen kokonaan lääketieteellisistä toimenpiteistä.

– Jos välissä on joku portinvartija, asia medikalisoituu, eikä ihminen saa itse määritellä sukupuoltaan, Salo perustelee.

Hollannin vanha laki, Suomen translaki ja monen muun maan lainsäädäntö asettavat niin ankaria vaatimuksia sukupuolen korjaamiselle, että osa transsukupuolisista joutuu elämään ilman oikeaksi tuntemansa sukupuolen mukaista henkilötunnusta. Tämä aiheuttaa monenlaisia ongelmia esimerkiksi työnhaussa, matkustamisessa, terveyspalveluissa ja muualla arkielämässä.

Suomessa translain sisältämää niin sanottua pakkosterilointipykälää on lisäksi tulkittu niin laajasti, että transsukupuolisilta on evätty jopa mahdollisuus tallettaa sukusolujaan.

Ihmisoikeusjärjestöjen painostuksen ja asiaan liittyvän tietämyksen lisääntyessä monet maat ovat jo ryhtyneet uudistamaan vanhentuneita lakejaan. Esimerkiksi Ruotsi uudisti oman lakinsa hiljattain.

Maailman vapain translaki on tiettävästi Argentiinassa. Siellä sukupuolen juridinen korjaaminen ei vaadi minkäänlaisia lausuntoja asiantuntijoilta.

lapinkansa.fi