Perussuomalaiset vastustavat yhtenä rintamana sukupuolineutraalia avioliittolakia vieläkin, vaikka laki on jo hyväksytty – Aito avioliitto -kansalaisaloite nähdään mahdollisuutena kaataa laki. Puolueen sisällä on kuitenkin ristiriitaa lasta yksin hoitavien isien oikeudesta isyys- ja vanhempainrahaan kertoo Helsingin Sanomat.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee parhaillaan hallituksen esitystä muutoksista sairausvakuutuslakiin. Esitys sovittaisi lain vastaamaan sukupuolineutraalia avioliittolakia.

Tuore sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (kuvassa) ja kansanedustaja Juho Eerola ajavat muutosta, joka toisi isälle oikeuden isyys- ja vanhempainrahaan lapsen kanssa asuvalle ja lapsesta huolehtivalle isälle, vaikka lapsen äiti ei asuisikaan samassa taloudessa. Mattilan ja Eerolan linja on yhteneväinen sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän viime vuotisen raportin kanssa.

Raportin mukaan ”ei voida pitää perusteltuna, että lapsesta huolehtiva isä jää täysin päivärahajärjestelmän ulkopuolelle ja vaille taloudellista tukea. Tältä osin lainsäädäntöä tulisi muuttaa”. Kohta ei kuitenkaan ole mukana hallituksen esityksessä.

Muutosta vastustaa kansanedustaja Mika Nikko, jonka mukaan muutos ei auttaisi heteroisiä, vaan edistäisi samaa sukupuolta olevien parien oikeuksia avaamalla oven sijaissynnytykseen. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on Helsingin Sanomien tietojen mukaan Nikon linjoilla, kuten on eduskuntaryhmän enemmistö.

Eerolan mukaan hallituksen lakiesitys on sukupuolen perusteella syrjivä, kuten se onkin.

STM:n työryhmässä muutosta vastustivat työnantajien edustajista Kunnallinen työmarkkinalaitos ja Elinkeinoelämän keskuskliitto, koska muutos lisäisi työnantajien kustannuksia. STM:n arvion mukaan muutos maksaisi 400 000 euroa vuodessa.

Lähde: HS.fi