Tiistaina yöllä homoyökerho Herculeksen Facebook-sivulle ilmestyi alatyylinen päivitys Helsingin Sanomien uutiseen liittyen. Sosiaalinen media reagoi välittömästi. Tapahtunutta kommentoitiin runsaasti paitsi Herculeksen omalla, myös Cristal Snown Facebook-sivulla. Myös Setan puheenjohtaja Viima Lampinen otti asiaan vahvasti kantaa. Facebookkiin tulvi kommentteja.

Erkki Koski, Herculeksen omistavan yrityksen toimitusjohtaja ja toinen omistajista  sanoutui Facebookissa tuoreeltaan irti rasismisyytteistä. Herculeksen ravintolatoimen johtaja Antti Seppälä totesi jo aikaisemmin QX:lle kyseisen päivityksen päätyneen vahingossa Herculeksen Facebook-sivulle. Päivityksen oli siis tarkoitus mennä jonkun henkilökohtaiseen profiiliin, ei Herculeksen sivulle, jolla kyseisellä henkilöllä oli kirjoitusoikeus. Nämä selitykset eivät riittäneet ja Facebookin kommenteista nousi vahvana epäily, että kyseisen päivityksen oli tehnyt jompikumpi omistajista, todennäköisesti Erkki Koski. Monet tiesivät kertoa, että Erkin omalla Facebook-sivulla on ollut rasistisia kommentteja. Kyseessä olisi siis yksittäistä vahingossa tarkoitettua julkisemmaksi päätynyttä päivitystä vakavammasta asiasta. Vihapuhetta, eikä rasistisia tekoja ei tule millään muotoa hyväksyä.

Pyysin Erkiltä kommenttia. Tässä on hänen vastineensa.

”Meillä ei syrjitä yhtään ketään minkään asian perusteella. Aivan naurettavia väitteitä. Meillä on varmasti suhteessa enemmän ulkomaalaisia töissä kuin ravintoloissa keskimäärin.”

”Itse arvostelen välillä kärkkäästikin uskontoja, mikä ei ole rasismia. Kuka tahansa vähänkin historiaa tunteva tietää, mitä nämä uskonnot ovat aiheuttaneet.”

Väitän, että olen afrikkalaisten kanssa viettänyt yhteistä aikaa enemmän kuin kukaan minua nyt rasistiksi haukkuvista.

”Lapinrinteessä aikoinaan asuessamme alakerrassa oli tummaihoisten pitämä ravintola Cafe Conagry. Siellä istuttiin harva se ilta hauskaa heidän kanssa pitämässä.  Välillä meillä kotona saunottiin, vietettiin iltaa ja syötiin ym. Taloyhtiön kokouksessa puolustettiin paikkaa pahimmilta valittajilta. Itse asuimme suoraan kyseisen ravintola yläpuolella, mutta pahimmat valittajat löytyivät kaukana talon päissä. Yhdelle pariskunnalle saimme asunnon hankittua taloyhtiöstämme.”

”Olemmeko joku rasistinen yhtiö? Ajatus on absurdi. Kuka tahansa voi tilata yhtiömme (Oy MOEK Trading Ltd) rekisteriotteen ja näkee, että yrityksen kolmas osakas oli senegalilainen. Minkälainen rasisti laittaa firman pystyyn mustan afrikkalaisen kanssa? Tuskin olisimme aloittaneet koko hommaa ilman afrikkalaista ystäväämme.”

”Meillä siivoaa afrikkalaiset maahanmuuttajat, joiden firman perustamisessa autoimme. Minä kirjoitin heidän ensimmäisen sopimuksen ja heillä menee muutenkin hyvin. Yksi puhuu jo parempaa suomeakin kuin minä. Minkälainen rasisti työllistää maahanmuuttajia? Olemme erittäin tyytyväisiä ja onnellisia työn laadusta.”

”Pyydän jättämään henkilökunnan rauhaan, koska he eivät tämmöistä tekopyhää teatteria niskaansa ansaitse. Meillä on aivan upea henkilökunta ja minua sattuu suunnattomasti, että he joutuvat tästä kärsimään. Minua saa toki haukkua jatkossakin – ei haukku haavaa tee. Jos tekee, niin arvet kannetaan kunnialla.”