Torstai 26. lokakuuta on kansainvälinen päivä tietoisuuden lisäämiseksi intersukupuolisuudesta, Intersex Awareness Day.

Intersukupuolisuus tarkoittaa ihmisen kehon fyysistä luonnollista vaihtelua. Yhteiskunnan sukupuolinormien kaksijakoisuuden takia on intersukupuolisuutta pyritty hoitamaan kirurgisesti, käytännössä muokkaamalla vauvojen sukuelimet vastaamaan joko miestä tai naista.

– Nämä toimenpiteet on tehty pitkälti lääkärien suositusten perusteella. Raskaita kehoon kajoavia toimenpiteitä tehdään ilman lapsen suostumusta ja ilman, että lasta kuunnellaan asiassa”, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo Setan sivuilla julkaistussa tiedotteessa.

Setan mukaan Suomen tulisikin välittömästi kieltää intersukupuolisten vauvojen peruuttamattomat ja terveyden kannalta tarpeettomat leikkaukset. Lisäksi tulisi varmistaa, että intersukupuolisille ihmisille ja perheille on tarjolla asiallista tietoa ja tukea. Tietoa ja koulutusta olisi tarjottava erityisesti terveydenhoidon ja varhaiskasvatuksen ammattilaisille.

Seta pitää tärkeänä myös binäärisestä sosiaaliturvatunnuksesta ja muusta henkilörekisteröinnistä luopumista.

– Suomessa tulee selvittää mahdollisuus sukupuolimerkintään, joka olisi jotain muuta kuin nainen tai mies. Tämä edistäisi niin intersukupuolisten kuin muiden sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten tunnustamista ja oikeuksien toteutumista”, sanoo Tarjamo.

Valtiovarainminsteriö asetti lokakuun alussa työryhmän uudistamaan henkilötunnusta.