Jair Bolsonaro astui virkaansa Brasilian presidenttinä virallisesti 1. tammikuuta ja on jo ottanut kohteekseen valtakuntansa vähemmistöt. Kohteena ovat muiden muassa lhbtq-ihmiset, kertoo AP.

Bolsonaro on tullut jo aiemmin tunnetuksi oikeistopopulistisesta politiikastaan ja kiistanalaisista puheistaan ja nyt hän näyttää että hän on ollut tosissaan.

Heti ensimmäisenä päivänä virassaan hän poisti lhbtq-asiat ihmisoikeuksien ministeriön toimivallasta. Sitä, mikä virasto nyt käsittelee lhbtq-asioihin liittyviä ongelmia ei ole tiedossa.

Bolsonaro kritisoi sukupuoleen perustuvia ideologioita ja pitää niitä uhkana Brasilian kristillisille arvoille.

”Tytöistä tulee prinsessoja ja pojista prinssejä”

Uusi ihmisoikeusministeri, Damares Alves, ei maininnut mitään lhbtq-asioista ensimmäisenä työpäivänään. Mutta hän on aiemmin ollut huolissaan brasilialaisesta ydinperheestä ja nähnyt sen aseman olevan uhattuna. Hänellä on vahvat sidokset evankeliseen kirkkoon ja hän on itsekin pastori.

Keskiviikkona Alves sanoi, että ”valtio on maallikko, mutta tämä ministeri on erittäin krisitty”. Hän lisäsi, että ”tytöistä tulee prinsessoja ja pojista tulee prinssejä. Enää Brasilian lapset ja teini-ikäiset eivät ole aatteellisen mielipiteenmuokkauksen kohteena.”

Aktivistit odottavat vaikeita aikoja

Lhbtq-aktivisti Symmy Larrat uskoo, että Bolsonaron hallinnon retoriikka tulee vielä kovenemaan:

– Ihmisoikeuksien ministeriö käsitteli aiemmin esittämiämme huolia erillisessä elimessä, joka on nyt poistettu, noin vain. Emme näe mitään merkkejä siitä, että tulisi jokin toinen hallinnollinen elin käsittelemään lhbtq-kysymyksiä.

Sanomalehti Folha de S.Paulo kertoo, että Bolsonaro suunnittelee osan opetusviranomaisesta, koka on työskennellyt moninaisuuden edistämiseksi valtiollisissa kouluissa ja yliopistoissa.