– Jokaisen lääkärin pitää tietää, mikä prep on ja kenelle se soveltuu. Se on tärkeä hivin ennaltaehkäisykeino korkeassa hiv-riskissä oleville henkilöille,” kertoo Hivpointin hankekoordinaattori, seksuaalineuvoja Sami Tuunainen Hivpointin julkaisemassa tiedotteessa.

Lontoossa hiv-tartunnat miestenvälisessä seksissä ovat laskeneet 44 prosenttia prepin, hiv-lääkityksen sekä matalan kynnyksen seksitauti- ja hiv-testauksen ansiosta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtama kansallinen hiv- ja hepatiittiasiantuntijaryhmä julkaisee ohjeistuksen prep-lääkityksestä vuoden 2019 alussa. Ohje suosittelee estolääkitystä jokaiselle, jolla on korkea riski saada hiv-tartunta. Prep-lääkityksen tehosta on vahva näyttö miehillä, joilla on miesten välistä seksiä. Prepiä tulee harkita myös muihin ryhmiin kuuluville, jos tartunnan riski on erityisen suuri.

– Näyttö prepin hyödyistä on kasvattanut kiinnostusta lääkitystä kohtaan erityisesti homo- ja bimiesten keskuudessa, sanoo Tuunainen.

– Teettämässämme tutkimuksessa 42 prosenttia vastaajista oli kiinnostuneita prep-lääkityksestä. Prepin käytöstä kiinnostuneiden mukaan lääkkeen tulisi olla käyttäjälle ilmainen tai se saisi maksaa käyttäjälle enimmillään 50 euroa kuukaudessa.

Käyttäjille maksuton tai edullinen prep-lääkitys on jo saatavilla useissa Länsi-Euroopan maissa. Tukholmassa prep on ollut saatavilla viime lokakuusta lähtien. Suomessa käytön esteenä on alkuperäisen lääkkeen kallis hinta. Kohtuuhintaisten rinnakkaisvalmisteiden puuttuessa prep-lääkkeet haetaan tai tilataan lähes poikkeuksetta ulkomailta.

– Kohtuuhintaisen prep-lääkkeen Suomen markkinoille tulo mahdollistaisi sen, että tämä todistetusti tehokas hivin ennaltaehkäisymuoto saataisiin täysimääräisesti sitä tarvitsevien saataville, Tuunainen toteaa.