Lähes käsittämättömän nousun Spartacuksen listalla onnistui tekemään maa, joka paransi trans- ja interseksuaaleja koskevaa lainsäädäntöään ja onnistui vähentämään viharikoksia. Tuo maa on Portugal, joka nousi sijalta 27. sijalle 1.

Kärikpaikka sija 1. on jaettu kolmen maan kesken. Ne ovat Portugal, Kanada ja Ruotsi.

Spartacus haluaa valottaa matkailijoille lhbtq-ihmisten tilanetta ja seuraa tilannetta kaikkiaan 197 alueella ja maassa selvityksessään.

Muita sijoitustaan parantaneita maita listalla tänä vuonna on muiden muassa Intia, jossa homoseksuaalisuuden dekriminalisointi lisäsi seksuaalivähemmistöjen turvallisuutta. Intia nousi sijalta 104 sijalle 57. Muita samasta syystä nousseita ovat Trinidad ja Angola.

Suomi on sijalla 4. yhdessä monen muun Euroopan maan kanssa. Sijoitus on saman kuin viime vuonna. Tai ei aivan – pistemäärä on sama, sija on laskenut yhden pykälän. Samalla sijoituksella on Itävalta, Belgia, Tanska, Islanti, Luxemburg, Malta, Hollanti, Norja, Yhdistyneet kuningaskunnat, Espanja ja Uusi-Seelanti. Sijoilla 2. ja 3. ei ole mitään kohteita.

Liikettä listalla tapahtuu myös alaspäin. Laskijoita ovat suuret ja merkittävät maat kuten USA, Brasilia ja Saksa. Oikeistopopulistinen presidentti selittää USA:n ja Brasilian luisumista alemmas suositeltevina matkakohteina, seksuaalivähemmistöistä on tullut taas uhanalaisempia. Saksa tippui sijalta 3. sijalle 23. Merkittävä pudotus selittyy sillä, että väkivalta lhbtq-ihmisiä kohtaan on siellä lisääntynyt ja maassa ei ole nykyaikaista trans- ja intersukupuolisia koskevaa lainsäädäntöä.

Listan vaarallisimmat maat matkakohteina ovat Saudi-Arabia, Somalia ja Tšetšenia, missä homoja vangitaan, kidutetaan ja murhataan.

Spartacus tarkastelee selvitystään varten kaikkiaan 14 eri tekijää. Näitä ovat muiden muassa ihmisoikeudet, mahdollisuus samaa sukupuolta olevien avioliittoon, syrjinnän vastainen lainsäädäntö ja mahdollisuus järjestää Pride-tapahtumia.

Katso koko lista täältä.