Jaroslaw Kaczynski arvostelee ankarasti Varsovan pormestarin antamaan lhbt-oikeuksien julistusta, raportoi Dagens Nyheter.

– Tämä on hyökkäys perhettä kohtaan, lataa Jaroslaw Kaczynski.

Sen jälkeen kun PIS, Laki ja oikeus -puolue, sai vaalivoiton 2015 heillä on ollut ilmeisiä syntipukkeja, maahanmuuttajat ja muslimit. Vaalien alla tuolloin pitämässään puheessa Kaczynski sanoi, että maahanmuutajat ”tuovat mukanaan kaiken laisia mahdollisia loisia ja eliöitä”.

Nyt alkavat Puolassakin uudet vaalit lähestyä. EU-vaalit ovat ensin toukokuussa ja lokakuussa on parlamenttivaalien vuoro. Niinpä PIS-puolueen on pelastettava putovat kannatuslukunsa ja saatava takaisin äänestäjiensä luottamus. Nyt yritetään vanhoillista nationalistista kansanjoukkoa puhutella syyttämällä jälleen yhtä ryhmää ongelmista – nimittäin seksuaalivähemmistöjä.

Julistuksen on määrä lisätä suvaitsevaisuutta Varsovassa

Varsovan uusi pormestari Rafal Trzaskowski on laatinut 12-kohtaisin julistuksen lhbtq-oikeuksista. Julistus on linjassa maailman terveysjärjestön WHO:n ohjelman kanssa. Siinä on kyse muun muassa suvaitsevaisuudesta pääkaupungin kouluissa ja niiden lapsien tukemisesta, jotka vanhemmat ovat homoseksuaalisuuden vuoksi hylänneet.

Mutta eräässä puoluekonferenssissa Kaczynski totesi julistuksen olevan vaarallinen.

– On vaarallista, että tämä on hyökkäys perhettä kohtaan. Hyökkäys, joka tehdään vaarallisimmalla mahdollisella tavalla, sillä se on perusteeltaan hyökkäys lapsia vastaan.

Kaczynski on saanut tukea joukolta katolisia lääkäreitä, jotka ovat kirjoittaneet avoimen kirjeen kasvatusministerille, jossa he vaativat julistuksen välitöntä nollaamista. Heidän mielestään julistus on ”uhka lasten terveydelle ja elämälle”.

Hyväksyntä on saanut Puolassa yhä enemmän jalansijaa

Mielipidemittauksissa näkyy, että puolalaisten asenteet ovat muuttuneet melko nopeasti ja heistä on tullut yhä suvaitsevaisempia. Helmikuussa tehty mittaus näyttää, että avioliittojen kannatus on 56 prosenttia ja näistä 46 prosenttia kannattaa homoliittoja.