YK, Human Rights Watch ja Amnesty International ovat muiden muassa tuominneet viime viikkoiset teloitukset. Oikeudenkäyntejä pidetään näytösluontoisina ja tunnustukset on saatu kiduttamalla. Tieto siitä, että teloitetuista viisi olisi homoja on tullut yhdestä todistajanlausunnosta shariatuomioistuimessa. Kuningas Salmanin hallitsemassa Saudi-Arabiassa homoudesta rangaistaan kuolemalla. CNN:n mukaan yksi mies olisi tunnustanut, että hän on ollut seksuaalisessa kanssakäymisessä neljän miehen kanssa, sekä vihaavansa sunneja.

Tunnuksessa sanotaan näin:

”Hän sanoo tehneensä tämän kaiken, koska kuuluu shiioihin, koska hän vastustaa sunneja ja koska hän vihaa valtiota, sen miehiä ja sen puolustamista.”

Mies kiisti kaikki syytteet ja vetosi syyttömyyteensä. Miehen asianajan mukaan syytteet olivat keksittyjä.

Eri oikeudenkäyntejä käytiin eri kaupungeissa, Riadissa, Mekassa ja Medinassa. Saudi-asiantuntija Thord Janson Göterborgin yliopistolta katsoo kyseessä olevan Saudi-valtion brutalisoituminen.

– Saudi-Arabia tänä päivänä ei ole mikään iloinen paikka elää. Tämän on vahva ilmaus, mutta olemme siinä ja siinä, etttä sitä pitäisi alkaa kuvailla pahan imperiumiksi. Suunta on ainakin sitä kohden. Se on pitelemätön voima, hän sanoo Aftonbladetille.