Trumpin hallinnon antamat uudet säännökset sallivat enemmän tai vähemmän sen, että hoitohenkilökunta voi alkaa syrjimään tiettyjä potilaita. Yhdysvaltojen presidentti kertoi torstaina Valkoisella talolla vanhoillisille kristityille johtajille pitämässään puheessa, että kiistanalainen lakiehdotus tulee voimaan. Paikalla oli myös varapresidentti Mike Pence.

Uusien säännösten mukaan hoitohenkilökunnalla on oikeus:

”Sinulla on liittovaltion lain mukaan oikeus pidättäytyä suorittamasta tiettyjä hoitoon liittyviä toimenpiteitä, tutkimuksia tai palveluita (kuten abortti tai aktiivinen kuolemaan auttaminen),  niiden suorittamisessa avustamisesta, niihin  ohjaamisesta, niiden järjestämisestä ja niiden korvaamisesta, jos ne ovat vastoin omaatuntoasi, uskontoasi tai moraaliasi.”

Järjestöistä GLAAD ehti nopeasti varoittamaan, mitä näistä uusista säännöksistä saattaa seurata.

Myös ACLU arvosteli päätöstä tuoreeltaan.

Takaisku transihmisille

Kuten ACLU toteaa, nyt on suuri riski sille, että monet lhbtq-ihmiset, joita jo nykyiselläänkin syrjitään, joutuvat yhä haavoittuvampaan asemaan. Etenkin transihmiset ja he, jotka etsivät seksuaalisuuteen tai lisääntymiseen liittyviä hoitoja. National Center for Transgender Equality varoittaa, että yhä useammat joutuvat kärsimään.

– Trump-Pence -hallinto on avannut oven sille, että yhä useampi sairaanhoidossa työskentelevä voi kieltäytyä hoitamasta hoitoa tarvitsevia transihmisiä, kun samaan aikaan sanotaan, että ei ole riittävästi näyttöä siitä, että uskonto terveydenhuollossa olisi vahingollista lhbtq-ihmisille ja muille vähemmistöille. Tämä on hirveä päätös, joka vaarantaa ihmisten elämän.