Ennen lainmuutosta Kanadan lainsäädäntö verenluovutuksesta oli samanlainen kuin Suomessa. Nyt Kanadassa päätettiin, että miesten kanssa seksiä harrastavat miehet saavat luovuttaa verta aiempaa nopeammin. Aikaisemmin luovuttajalla ei saanut olla miesten välistä seksiä kahteentoista kuukauteen ennen verenluovutusta. Nyt tuo aika alenee kolmeen kuukauteen.

Muutoksesta tiedotti Kanadan terveysministeri Ginette Petitpas. Muutos astuu voimaan kesäkuun kolmas päivä tänä vuonna.

– Tänään otamme ison askeleen kohti oikeudenmukaista, tutkimukseen perustuvaa verenluovutusjärjestelmää alentamalla varoajan kolmeen kuukauteen ja siirtymällä kohti käyttäytymisperusteista seulontaa.

Vuonna 1992 miesten kanssa seksiä harrastaville miehille asetettiin elinikäinen verenluovutuskielto, se poistettiin 2013. Tuolloin asetettiin uusi raja viiteen vuoteen, jona aikana verta luovuttavalla miehellä ei saanut olla seksiä miehen kanssa. Vuonna 2016 aikarajoitusta laskettiin yhteen vuoteen ja nyt 3.6.2019 alkaen rajoitus on kolme kuukautta.

Verenluovutuksen rajoittaminen miesten kanssa seksiä harrastavilta miehiltä on Kanadassa saanut arvostelua useilta lhbtq-järjestöiltä viimeisten 20 vuoden aikana. Nyt heidän vaatimuksensa on viimein kuultu.